Smiley is jarig :-)


De smiley, het bekende tekst symbool uit de emoticon verzameling, viert vandaag zijn 25e verjaardag!

De smiley ontstond nadat er discussie ontstond over een bericht binnen de Cernegie Mellon University. Een grap werd hier verkeerd geïnterpreteerd waarna professor Scott E. Fahlman voorstelde om een tweetal tekst symbolen te gebruiken om mee aan te geven of iets al dan niet een grap is. :-) om een grap mee aan te duiden en :-( om mee aan te duiden dat een bericht serieus bedoelt is.

Vanaf daar begon de smiley een eigen leven te leiden. Zo werd het lachende gezichtje in 1963 voor het eerst op een button afgedrukt door Harvey Ball in opdracht van een verzekeringsbedrijf. Dit werd begin jaren 70 verder opgepakt door de broers Murray en Bernard Spain die de smiley wereldberoemd maakten. Zij verkochten wereldwijd miljoenen voorwerpen met daarop de smiley.

Smiley is jarig :-)
De smiley :)

Door de jaren heen hebben echter veel mensen beweerd de echte uitvinder te zijn van de smiley. Zo zegt Franklin Loufrani het icoon te hebben bedacht om goed nieuws mee aan te duiden. Ook David Stern beweert de smiley uitgevonden te hebben. Stern zou zijn versie in 1967 hebben gemaakt tijdens een campagne voor Washington Mutual, maar hij zegt er niet aan gedacht te hebben het beeld te registreren. In 2006 probeerde Wal-Mart de rechten voor de smiley in de VS te verkrijgen, maar raakte in een gerechtelijk conflict met Franklin Loufrani. En zo zullen filmfanatici beweren dat Forrest Gump de echte uitvinder is vanwege de scene in de gelijknamige film uit 1994 waarin de hoofdrolspeler zijn gezicht afveegt aan een geel t-shirt waarna het symbool 'ontstaat'.

Vandaag de dag kennen we de smiley vooral als de tekstvariant binnen de emoticons verzameling :) .

Bron: Wikipedia



Praat mee over dit artikel