Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact zijn eerste met 3D-scanner


Sony heeft tijdens de IFA een tweetal Xperia-telefoons meegebracht. De XZ1 en de iets kleinere XZ1 Compact beschikken over de inmiddels bekende Motion Eye-camera met super slow motion maar er zijn ook nieuwe innovaties. Waaronder de 3D scanner met bijbehorende app waarmee je beelden in 3D kunt vastleggen.

De Xperia XZ1 kent een vertrouwd uiterlijk maar is voor een high-end flagship voorzien een redelijk karige schermresolutie van Full HD (1920 bij 1080 pixels). Het gaat hier wel om een HDR-scherm waardoor kleuren van het scherm zullen springen. Het scherm is ook niet het belangrijkste bij de XZ1, dat is z'n camera achterop. Deze zogenaamde Motion Eye-camera troffen we eerder al aan in de XZs en de XZ Premium en stelt je in staat om super slow motion-video's te schieten van bijna duizend beelden per seconde. Ook weer van de partij is de Predictive Capture die nog voordat je begonnen bent met opnemen beelden schiet. Zo moet je nooit te laat zijn.

Sony Xperia XZ1 3D scan
De Xperia XZ1 met z'n 3D-scanner

Nieuw is de 3D Creator-app waarmee je personen en voorwerpen in 3D kunt vastleggen. De app kent 4 opname-modi waaronder hoofd scannen, gezicht scannen, eten scannen en vrij scannen. 3D-opnames kun je vervolgens als sticker naar iemand versturen of rechtstreeks richting een 3D-printer sturen. Sony claimt hiermee de eerste te zijn al kondigde Huawei eerder al iets soortgelijks aan op de Honor 8 Pro. Toch juichen we deze stap van Sony toe want het is ze gelukt om 3D-beelden te schieten met een enkele camerasensor.

Gratis koptelefoon twv € 300

De Xperia XZ1 is verder uitgerust met een waterdichte IP65/68 behuizing, Hi-Res stereo speakers, Android 8.0 Oreo en een Snapdragon 835-processor met gigabit 4G-ondersteuning. Daar heb je vooralsnog niets aan want het wordt in de praktijk nog niet aanboden. De Sony Xperia XZ1 wordt vanaf eind september geleverd in de kleuren Black, Moonlit Blue, Venus Pink en Warm Silver voor een adviesprijs van € 699. Wie het toestel echter voor 24 september 2017 bestelt krijgt er een gratis Sony Wireless Noise Cancelling Headphone ter waarde van € 300 bij in een bijpassende kleur.

Xperia XZ1 Compact

Voor wie een 5,2 inch telefoon toch echt een maatje te groot is kan bij Sony terecht bij de Xperia XZ1 Compact. Dit scherm meet een compacter 4,6 inch maar behoudt wel dezelfde waterdichte behuizing, Motion Eye-camera en de Snapdragon 835-processor. Nieuw is wel de selfiecamera. Die is ditmaal voorzien van een extra brede groothoeklens van maar liefst 120º. Dat betekent dat het erg geschikt is om hele groepen mensen en complete landschappen vast te leggen. Hierdoor is hij niet echt goed in mooie persoonlijke close-ups, toch iets waar selfies om bekend staan.

Sony Xperia XZ1 Compact
De Xperia XZ1 Compact

Ook de Sony Xperia XZ1 Compact kan nu al besteld worden en wie dat voor 24 september 2017 doet krijgt ook hier een Sony koptelefoon ter waarde van € 300 bij. Je kunt kiezen uit de Sony h.ear on Wireless Noise Cancelling WH-900N of de Sony Wireless Noise Cancelling MDR-1000X. De XZ1 Compact krijgt een adviesprijs van € 599 en is verkrijgbaar in de kleuruitvoeringen Black, White Silver, Horizon Blue en Twilight Pink.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel