Google wil van mobiele netneutraliteit af


Verkeer naar websites van Google krijgt bij de Amerikaanse provider Verizon een hogere prioriteit dan het verkeer naar andere websites. Dat zijn beide bedrijven overeengekomen. Voordat de plannen door kunnen gaan hebben zij wel goedkeuring nodig.

De plannen betekenen een breuk met de tot op heden gebruikelijke netneutraliteit. Voorstanders van netneutraliteit stellen dat individuele aanbieders geen voorrang mogen krijgen. In Nederland hebben providers en consumentenorganisaties hierover afspraken gemaakt.

Telecomwaakhond wil controle

De Amerikaanse telecomwaakhond FCC is niet blij met de afspraken. De organisatie wil controle houden over het internet. In april werd de FCC teruggefloten door een rechter toen de waakhond netneutraliteit aan providers op wilde leggen. De FCC ging daarop in gesprek met providers. Toen bleek dat Verizon ook met Google aan tafel zat brak de organisatie het overleg af. In het voorstel van Google en Verizon kan de FCC slechts achteraf inzien hoe de verdeling van de datacapaciteit geregeld is.

Consumentenorganisaties in de Verenigde Staten winden zich op over de plannen van Google en Verizon. Zij zijn bang dat de afspraken het begin zijn van een machtsgreep van grote bedrijven op het internet. Hoewel het Verizon alleen voorrang wil geven op het mobiele internet, vrezen zij dat in de toekomst de neutraliteit van het vaste net aangetast worden. Als Google voorrang krijgt, is er minder ruimte voor andere aanbieders, redeneren zijn.

Slechter dan we dachten

In niet mis te verstane woorden laat de non-profit mediaorganisatie Free Press het ongenoegen over deze maatregel blijken. "Het pact tussen Google en Verizon is niet zo slecht als we dachten - het is veel erger. Ze vallen het internet aan, terwijl ze claimen het te verdedigen. Google-gebruikers houd je niet voor de gek."

Free Press wil dat de Amerikaanse overheid ingrijpt om de plannen van de provider en de internetreus tegen te houden. "President Obama, het congres en de FCC moeten deze overeenkomst verwerpen, en de macht van het agentschap dat internetgebruikers moet beschermen herstellen. Netneutraliteit moet eens en voor altijd ingesteld worden."



Praat mee over dit artikel