Sony onthult Xperia XZ3 met groter en scherper OLED-scherm

Aanraakgevoelige randen voor extra functionaliteit


Sony heeft zojuist tijdens de IFA de Xperia XZ3 onthuld. Het toestel krijgt als eerste Xperia een OLED-scherm, vergelijkbaar met sommige duurdere Bravia TV's. Niet alleen is er voor het heldere OLED gekozen, ook gaat de resolutie omhoog van Full HD+ naar Quad HD+. Hierdoor ontstaan scherpere beelden.

De Xperia XZ3 volgt de XZ2 van een half jaar geleden op. Sony houdt er altijd al een onhandig update-schema op na met vaak relatief kleine wijzigingen. De grootste wijziging ditmaal is duidelijk het scherm waarbij goed gekeken is naar de BRAVIA OLED TV's. OLED-schermen hebben vanwege het ontbreken van achtergrondverlichting een veel groter contrast. Kleuren zijn hierdoor levendiger met diepere zwarttinten. En omdat de resolutie (eindelijk) omhoog gaat naar Quad HD+ zijn beelden meteen een stuk scherper. Sony hielt lange tijd vast aan Full HD terwijl de concurrentie allang was overgestapt op scherpere panelen.

Sony Xperia XZ3 met OLED scherm
Xperia XZ3 krijgt zelfde OLED-scherm als de Bravia OLED TV's

Het formaat gaat er ook iets op vooruit en komt nu uit op 6 inch. HDR-content komt extra tot z'n recht vanwege de HDR10-ondersteuning. Content die dat niet is wordt dankzij de X-Reality engine alsnog opgeschaald. Het glas voor het scherm op de XZ3 loopt bol af naar de zijkant die vanaf nu aanraakgevoelig zijn. Het is een techniek die we eerder al bij HTC en Google zagen. Side sense voorspelt door te kijken naar hoe je je toestel vasthoudt wat je wilt gaan doen. Hierop worden suggesties gedaan die aan de zijkant getoond worden. Denk dan aan apps en menu-opties.

Sony Xperia XZ3 in Forest Green
De XZ3 in Forest Green

Sony XZ3 in de winkel

Verder is het vooral een feest van herkenning, we zien met name veel van de XZ2 terug in het toestel. Denk aan de 19 megapixel Motion Eye-camera, Snapdragon 845-processor met 4 GB aan werkgeheugen, 64 GB opslagruimte, Cat18 4G met snelheden tot 1200 Mbit/s, spatwaterdichte behuizing, Dynamic Vibration System en zelfs het ontbreken van een 3,5mm koptelefoonaansluiting komt overeen. Wel nieuw is het toepassen van 20% krachtiger S-Force Front Surround Sound speakers en Android 9.0 Pie standaard uit de doos. Sony hoopt het toestel vanaf 5 oktober in de winkels te hebben. Je zult een keuze moeten maken uit de kleuren Forest Green, Bordeaux Red, White Silver en Black. Prijzen beginnen bij 799 euro, gelukkig ruim onder de 1000-euro-grens die we elders al vaak overschreden zien worden.


Prijsvergelijker Sony Xperia XZ3
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Amazon
White Silver
€ 767,39 € 767,39   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Sony Xperia XZ3


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel