Dit zijn de 10 nieuwe functies van iOS 10


Dit zijn de 10 nieuwe functies van iOS 10

Apple heeft tijdens haar jaarlijkse WWDC keynote de volgende generatie van iOS gepresenteerd. Het gaat om een jubileumjaar aangezien het besturingssysteem 10 jaar wordt. Genoeg reden om van iOS 10 de grootste update ooit te maken.

Opvallend is in ieder geval dat de 10 aandachtspunten vrij breed zijn. Geen onderdeel ontkomt aan een soort update, groot of klein. We gaan al die nieuwe kernpunten stuk voor stuk hieronder bespreken.

1. Lock screen

iOS 10 krijgt om te beginnen een nieuw vergrendelscherm (lock screen). Met de introductie van de Touch ID-vingerafdrukscanner krijgen veel mensen het vergrendelscherm niet meer te zien. Toch kan het handig zijn. Wie straks z'n iPhone oppakt (dus zonder het indrukken van de Touch ID-knop) krijgt hem vanzelf voorgeschoteld. Raise to wake noemt Apple dat. Naast een nieuw uiterlijk zijn notificaties stukken interactiever. Zo kun je vanaf het lockscreen direct antwoorden op berichtjes. Links van het lock screen zitten nu de widgets en de camera zit rechts.

iOS 10 lock screen

2. Siri

Op het gebied van Siri, de spraakgestuurde assistent, stelt Apple haar diensten open voor andere ontwikkelaars. Daarmee worden functies mogelijk zoals het opdracht geven om iemand een WhatsAppje te sturen. Maar je kunt haar ook vragen iemand via VoIP te bellen.

iOS 10 Siri

3. QuickType

Apple's ingebouwde toetsenbord krijgt ook een make-over. De suggesties die het doet zijn nu nog intelligenter. Gaat je gesprek over een locatie dan stelt QuikType voor om je huidige locatie te sturen. Ook contactinformatie kan verstuurd worden als je het over iemand specifiek hebt. En probeer je met iemand een afspraak te maken dan kan een kalenderafspraak ingepland worden zonder opnieuw al die informatie in te tikken. Ook handig is dat het toetsenbord nu tegelijk meerdere talen kan ondersteunen. Niet telkens wisselen dus.

iOS 10 QuickType

4. Photos

Misschien wel één van de grootste wijzigingen zit hem in de foto-app (Photos). Apple zet met iOS 10 flink in op AI of kunstmatige intelligentie. iOS 10 kan foto's groeperen en herkennen aan de hand gezichtsherkenning, locatie en objecten. Foto's kunnen op een kaart gegroepeerd worden en iOS 10 houdt automatisch bij wie er op je foto's staan. Siri kan die informatie ook gebruiken om sneller naar bepaalde foto's te zoeken. Dankzij deze zogenaamde 'Advanced Computer Vision' kan Photos foto's en video's van een bepaald moment groeperen om ze later nog eens te beleven. Er wordt zelfs een filmpje van gemaakt voorzien van muziek. Deze kun je aanpassen qua stemming door andere muziek te kiezen en ook de lengte kan ingekort of verlengd worden.

iOS 10 photos

5. Maps

Van veel apps verandert Apple het uiterlijk. Kaarten (of Maps) is daar één van. Naast een nieuwe look wordt Maps een stuk pro-actiever. Je kunt vanuit Maps zoeken op bijvoorbeeld restaurants en Maps stelt ook direct navigatie voor. Het laat ook zien of je onderweg druk verkeer zult tegenkomen, al is onbekend of deze functie ook in Nederland beschikbaar zal zijn. En omdat ontwikkelaars plugins voor Maps kunnen schrijven kun je straks vanuit de app route plannen, meteen een Uber bestellen én betalen. Voorheen moest je schakelen tussen meerdere apps om dat te doen.

iOS 10 Maps

6. Music

Ook Apple Music krijgt een geheel nieuw uiterlijk waarbij de focus (uiteraard) op de muziek gelegd wordt. Daarnaast maakte Apple bekend dat het inmiddels 15 miljoen betaalde gebruikers heeft. Het heeft daarmee ook veel input gekregen waarop de interface is aangepast. Deze moet nu vooral een stuk eenvoudiger in gebruik zijn.

iOS 10 music

7. News

Ook de vrij recente nieuws-app (News) krijgt een make-over. Apple maakte bekend dat er inmiddels 2 duizend publicaties in opgenomen zijn en dat het 60 miljoen actieve gebruikers per maand heeft. Naast een nieuw design kunnen er straks ook abonnementen gesloten worden op bijvoorbeeld National Geographic en kranten. Hiermee wordt Apple een concurrent voor onze eigen Nederlandse Blende waar je betaalt per gelezen artikel. News krijgt daarnaast ook ondersteuning voor breaking news notificaties.

iOS 10 News

8. HomeKit

Apple probeert al jaren voet aan de grond te krijgen bij home automation. Denk dan aan slimme thermostaten en verlichting. Echt van de grond wil het nog niet komen al komen er wel steeds meer producten op de markt die geschikt zijn voor HomeKit. Om dit te versnellen en om het gebruik ervan te versimpelen komt er een aparte app genaamd Home. Van hieruit moet je alle HomeKit geschikte apparaten aansturen. Daar komen straks ook producten bij zoals camera's, airco's, deurbellen en bevochtigers. Handig aan de app is dat je ook scenarios kunt aanvinken. Daarmee wordt een tal van zaken automatisch gedaan. Denk bijvoorbeeld aan naar bed gaan waarbij de deuren op slot worden gedaan, de lichten uitgaan en de gordijnen dicht. Je hoeft niet eens thuis te zijn want wie beschikt over een Apple TV kan die op afstand opdrachten geven aan al je HomeKit-apparaten. Met een slimme deurbel met ingebouwde camera kun je de postbode zien aanbellen. Allemaal handige scenario's waarvan we nog maar moeten zien wat ervan terecht komt.

iOS 10 Home

9. Phone

Voor het eerst in jaren geeft Apple weer een update aan haar telefoon-app (of Phone). Eén nieuwe functie zijn voicemail transcripties. Je hoeft hiermee je voicemails niet meer te beluisteren maar je kunt ze als tekst teruglezen. Je provider moet dit waarschijnlijk wel ondersteunen. Ook krijgt de app ondersteuning voor extensies die externe ontwikkelaars kunnen maken. Een voorbeeld die gegeven werd is nummerherkenning. Handig voor wie vaak door spam-nummers gebeld wordt. Toch zullen er veel mensen zijn die de app minder en minder gebruiken omdat ze bijvoorbeeld met WhatsApp of een andere VoIP-app gebeld worden. Toch kan de Phone-app deze gesprekken doen laten voorkomen alsof je een echte binnenkomende oproep krijgt inclusief afbeelding en naam. Ontwikkelaars moeten dan wel gebruik gaan maken van deze VoIP API.

iOS 10 Phone

10. Messages

Een andere grote wijziging vinden we in de berichten-app, of Messages. Wie elkaar onder iOS 10 straks weblinks stuurt krijgt een voorbeeldoverzicht te zien. Dit werkt ook bij video's en foto's. Verder worden emoji's 3x groter weergegeven en komt er een functie om woorden te vervangen door emoji's. De ballonnen waarin je zinnen staan kun je ook veranderen. Er zijn effecten om ze groter of kleiner te maken en er komen animaties waaronder full screen. Hiervoor moet je de verstuur-knop enige tijd indrukken om alle opties te zien. Je kunt ook op iemand reageren met bijvoorbeeld een duim omhoog. Die wordt dan over iemands ballon weergegeven (zogenaamde tapbacks). Ook iMessage wordt door Apple opengesteld voor derden zodat er binnenkort ook zaken als stickers en betalingen verstuurd kunnen worden.

iOS 10 Messages

Publieke beta, beschikbaar in het najaar

WWDC is een ontwikkelaarsfeestje en iOS 10 zal voor hen meteen beschikbaar zijn als preview. Er komt in juli een publieke beta waar iedereen die zich daarvoor inschrijft mee kan doen. De bedoeling is dat iOS 10 vanaf het najaar voor iedereen beschikbaar zal zijn. Iedereen met een iPhone, iPad of iPod Touch welteverstaan. En ondanks alle nieuwe functies hebben we er toch een aantal niet gezien. Denk dan aan een dark-mode of aan een Android-versie van iMessage. Deze functies gingen wel rond in het geruchtencircuit. Mogelijk komen ze later alsnog, misschien ook niet. Feit is dat iOS 10 pas met de lancering van de iPhone 7 live zal gaan en tot die tijd kan er nog van alles gebeuren.


Prijsvergelijker Apple iPhone 7
Maandelijks Bijbetalen Minuten Internet      
Ben abonnement € 18,00 € 0,00 100 500 MB   Bekijk
hollandsnieuwe abonnement € 20,50 € 0,00 2000 2000 MB   Bekijk
Vodafone abonnement € 22,50 € 0,00 150 1000 MB   Bekijk
T-Mobile abonnement € 23,00 € 0,00 120 1000 MB   Bekijk
Lebara abonnement € 22,50 € 274,00 onbeperkt 10000 MB 4G Bekijk
Tele2 abonnement € 21,00 € 0,00 200 1000 MB 4G+ Bekijk
KPN abonnement € 30,00 € 0,00 onbeperkt 2000 MB 4G+ Bekijk
Simyo abonnement € 20,00 € 254,00 onbeperkt 15000 MB 4G+ Bekijk
Youfone abonnement € 10,00 € 298,00 200 6000 MB 4G+ Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 7 met abonnement


Prijsvergelijker Apple iPhone 6s
Maandelijks Bijbetalen Minuten Internet      
Ben abonnement € 17,50 € 0,00 100 500 MB   Bekijk
Tele2 abonnement € 19,00 € 0,00 200 1000 MB   Bekijk
hollandsnieuwe abonnement € 19,50 € 0,00 2000 2000 MB   Bekijk
Vodafone abonnement € 21,50 € 0,00 150 1000 MB   Bekijk
T-Mobile abonnement € 23,00 € 0,00 120 1000 MB   Bekijk
KPN abonnement € 28,00 € 0,00 onbeperkt 2000 MB   Bekijk
Simyo abonnement € 20,00 € 217,00 onbeperkt 15000 MB   Bekijk
Lebara abonnement € 22,50 € 231,00 onbeperkt 10000 MB 4G Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6s met abonnement


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel