Nokia in 2007 voor miljoenen afgeperst vanwege Symbian-encryptiesleutel


Nokia blijkt zes jaar geleden voor enkele miljoenen te zijn afgeperst door criminelen die in bezit zijn gekomen van de encryptiesleutel van Symbian. Hierdoor zou kwaadwillige software probleemloos geïnstalleerd kunnen worden.

We gaan even terug in de tijd. In 2007 toen de eerste iPhone werd aangekondigd was Nokia absoluut marktleider en draaide het merendeel van de smartphones onder Symbian. Criminelen zijn schijnbaar in bezit gekomen van een encryptiesleutel waarmee het platform ernstig in gevaar zou zijn gekomen. Onder dreiging die openbaar te maken betaalde Nokia enkele miljoenen om dat te voorkomen. En net zoals in een goede actiefilm zijn de afpersers nooit gepakt.

Nokia E71
Sommige Symbian's missen we, velen niet

De betaling vond plaats in een parkeergarage in het Finse Tampere. De politie raakte daarna de criminelen uit het oog en naar verluid vindt het onderzoek nog steeds plaats. Hoeveel miljoenen er buit zijn gemaakt is onbekend. Tegenwoordig is het haast ondenkbaar dat een bedrijf miljoenen over heeft voor een platform als Symbian maar het stond ooit op het merendeel van de smartphones. Eigenlijk was Symbian toen al ten dode opgeschreven.

Bron: Mtv.fi, Reuters.com



Praat mee over dit artikel