OPTA: KPN overtreedt de wet met DPI


Volgens telecom-waakhond OPTA overtreedt KPN weldegelijk de wet, zo meldt het ANP. Ook Tele2 en Vodafone maken zich schuldig aan de overtredingen, zegt het onafhankelijke instituut.

KPN veroorzaakte recent opschudding met de mededeling dat het bedrijf Deep Packet Inspection (DPI) gebruikt om het verkeer op het mobiele netwerk te monitoren. Toen consumenten verbijsterd reageerden op deze onthulling, nuanceerde het bedrijf de woorden. Het ging weliswaar om DPI, maar die inspectie was niet zo diep als sommigen denken. Het voormalige staatbedrijf hanteerde daarmee en nieuwe definitie van DPI, waarbij alleen de headers van een pakketje geinspecteerd zouden worden.

KPN CEO Eelco Blok
KPN CEO Eelco Blok kondigde bij zijn aantreden het apart beprijzen van apps aan

Beprijzen

Doel van de techniek was het onderscheiden van verkeer van verschillende apps, om deze in de toekomst apart te kunnen beprijzen. Met de wet die onlangs door de Tweede Kamer werd aangenomen wordt dit verboden, dus had de techniek sowieso weinig zin. Nu blijkt DPI volgens de OPTA ook nog in strijd te zijn met privacywetgeving. De telecombedrijven bestrijden dit, maar de waakhond is het daar niet mee eens. De OPTA stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB), dat een onderzoek doet naar de praktijken de providers, op de hoogte. Het CPB zal uiteindelijk een oordeel vellen.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel