Microsoft geeft preview Windows Phone 8


Tijdens de eerste Windows Phone Summit heeft Microsoft de nieuwste versie van Windows Phone aangekondigd; Windows Phone 8.

Windows Phone staat bekend vanwege z'n vloeiende bediening en de persoonlijke ervaring. De nieuwste versie van Windows Phone zal niet anders zijn. Wat Microsoft met Windows Phone 8 voornamelijk gedaan heeft is de toevoeging van nieuwe functies en diensten en de ondersteuning van meer hardware.

Windows Phone 8 scalable tiles
Tiles vergroten of verkleinen

Toch is er wel iets wat uit het oog springt. En dat is het vernieuwde startscherm. Windows Phone heeft de unieke mogelijkheid van tiles die je informatie geven en waarin foto's voorbij scrollen. Windows Phone 8 heeft dat ook, maar tiles zijn vanaf nu in grootte aan te passen. Een WP7 tile wordt door vieren gedeeld en de menu-knop verdwijnt. De ruimte die ontstaat komt ten goede van Live Tiles. Bovendien brengt Microsoft meerdere themakleuren zodat je je telefoon nog meer kunt personaliseren.

Meer hardware mogelijkheden

Waren wij nog wat teleurgesteld in de Lumia 900 qua hardware, daar gaat binnenkort verandering in komen. Zoals verwacht is er nu ondersteuning voor multi-core processors. Bovendien krijgt WP8 er twee extra schermresoluties bij. Zoals misschien bekend werkt WP momenteel alleen met een WVGA resolutie van 800 bij 480 pixels. Daar komen nu 720P en WXGA bij, oftewel 1280 x 720 en 1280 x 768 pixels. Een flinke vooruitgang dus. Ontwikkelaars lijken niet veel te hoeven doen om hun bestaande apps geschikt te maken voor de nieuwe resoluties. Aan een andere veel gehoorde klacht komt ook een einde; Windows Phone 8 krijgt ondersteuning voor microSD-geheugenkaarten. Je kunt straks dus eenvoudig zelf extra geheugen bijprikken.

Windows Phone 8 Nokia Maps

Nokia Maps en NFC

Microsoft stapt zoals verwacht af van Bing Maps en stapt over op Nokia Maps. Naast de naamswijziging krijgen klanten daarmee offline navigatie, turn-by-turn navigatie en de uitstekende kaarten van Navteq. Nokia Lumia-bezitters weten precies waar we het over hebben.

Windows Phone 8 NFC

Ook belangrijk is de nauwe integratie met NFC. Naast dat NFC gebruikt kan worden om content te delen, zodat webpagina's of contactinformatie, kan het ook gebruikt worden om betalingen te verrichten. We horen dit vaker en heeft er tot op heden niet toe geleid dat we massaal aan het mobiel betalen zijn. Microsoft denkt dit probleem opgelost te hebben. Gebruikers kunnen creditcards of andere betaalkaarten toevoegen. Ontwikkelaars kunnen apps schrijven die betalingen verrichten met die ingevoerde informatie. In-app purchasing bijvoorbeeld. Daarnaast moet het ook mogelijk zijn om andere klantenkaarten toe te voegen.

Beveiliging, Shared Core en IE10

Onder de motorkap zijn er ook volop veranderingen. Zo krijgen IT-beheerder meer mogelijkheden om Windows Phone's te beveiligen en om apps lokaal uit te rollen. Bovendien werkt Windows Phone 8 met dezelfde core als in Windows 8. Het gaat hier dus niet om dezelfde kernel. Het zorgt er wel voor dat ontwikkelaars die bekend zijn met Windows 8 zonder veel inspanningen hun bestaande apps kunnen porten naar en nieuwe apps kunnen schrijven voor Windows Phone 8. Bovendien is het makkelijker om Windows 8 apps te laten werken met Windows Phone 8 en andersom.

Ook nieuw is de internetbrowser-versie. IE10 ziet er haast hetzelfde uit als de huidige browser, maar maakt nu gebruik van een snellere javascript engine die tot 4 maal sneller is dan onder Mango. Volgens Microsoft is de performance zelfs beter dan Mobile Safari uit iOS 6 beta. Bovendien wordt er tot 2 maal meer HTML5 ondersteund en worden gebruikers gewaarschuwd zodra ze onveilige websites bezoeken.

Ontwikkelaars zullen blij worden van de nieuwe Native Code ondersteuning. Het betekent dat ze de volledige kracht van de telefoon kunnen gaan benutten in apps. Verwacht dus binnenkort flink wat krachtige games die de volledige performance van de telefoon benutten. Bovendien zal de Native Code ondersteuning het voor ontwikkelaars makkelijker maken om hun bestaande Android en iOS-apps te migreren naar Windows Phone.

Beschikbaarheid

Microsoft deed geen uitspraken over wanneer Windows Phone 8 beschikbaar zal zijn. Wel lijkt duidelijk dat bestaande Windows Phone-telefoons geen update krijgen naar versie 8. Bestaande Windows Phones krijgen wel een update naar Windows Phone 7.8 dat enkele functies van 8 meekrijgt. Wel krijgen oude Windows Phone gebruikers de Siri-achtige spraakbesturing.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel