Opkomst smartwatch gevaar voor privacy


Uit onderzoek van de universiteit van New Haven blijkt dat de smartwatches van Samsung en LG het niet zo nauw nemen met de privacy van gebruikers. Zo maken ze geen gebruik van encryptie om gegevens op te slaan.

Hierdoor kan een kwaadwillende persoonsgevoelige informatie van het horloge downloaden. Het onderzoek merkt wel op dat hiervoor de nodige technische kennis vereist is. Informatie over de drager, maar ook e-mail, berichten en gezondheidsinformatie kan uitgelezen worden. Dergelijke communicatie verloopt veelal met tussenkomst van een smartphone en het probleem is juist dat deze info zonder encryptie naar het horloge verstuurd en opgeslagen wordt.

Gear S smartwatch
Handig, maar raak hem niet kwijt!

Wie het horloge daarna in handen krijgt kan veel te weten komen over de eigenaar. Probleem hierin is dat er ook nog geen diefstalbeveiliging is. Apple heeft in versie 2 van watchOS inmiddels wel dergelijke beveiliging ingebouwd maar Android Wear beschikt hier nog niet over. Een gebruiker kan dus bij diefstal het horloge niet op slot zetten of op afstand gegevens wissen. Horloges zoals de Samsung Gear S, Gear 2 Neo en LG G Watch en G Watch R lopen dus een risico. Te hopen is op een update van Android Wear met een kill switch. Tot die tijd is het oppassen geblazen.

Via: CNET


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel