Hands-on: HTC brengt EVO 3D naar Nederland

· 1 reactie


Het Taiwanese HTC is na LG de tweede fabrikant die een 3D-toestel op markt brengt. De smartphone heeft een groot 4.3 inch scherm met qHD-resolutie. Het toestel komt in augustus op de markt.

De Europese EVO 3D verschilt optisch nauwelijks van de Amerikaanse variant. Alleen de ring rond de dubbele camera aan de achterzijde is goudkleurig in plaats van rood. Deze dubbele camera zorgt ervoor dat de smartphone in 3D foto's en video's kan opnemen. Onder de motorkap was één belangrijke wijziging nodig: de HTC EVO 3D werkt in de Verenigde Staten op een CDMA-netwerk. Voor een Europese uitgifte van het toestel werd dat veranderd naar GSM. Ook moest ruimte gemaakt worden voor een SIM-kaart.

Korte test

Wij kregen de kans om het toestel alvast kort te testen. Het eerste dat opvalt zodra je het toestel vasthoudt, is de mooie bouwkwaliteit die we van HTC gewend zijn. Zet je het toestel aan, dan zie dat qHD een behoorlijk verschil maakt met de standaard WVGA-schermen. Zoals Mark Moons van HTC het zegt: "Je krijgt 35 procent extra pixels op je scherm. Dat zie je. qHD heeft een resolutie van 960 x 540 pixels, een kwart van een FullHD-scherm".

HTC EVO 3D

Wat ook opvalt, is dat het toestel vrij fors is. Dat is niet vreemd met een scherm van 4.3 inch, maar toch voelt het toestel groter aan dan de HTC Sensation. Over de Sensation gesproken, de 3D-uitvoering van de 3D lijkt technisch sterk op de HTC Sensation. De processor is hetzelfde, en ook de schermresolutie en schermformaat zijn hetzelfde. Je kunt de EVO 3D zien als een Sensation met 3D-functionaliteit.

Over 3D-functionaliteit gesproken: ook die konden we uitproberen. Eerder hebben we het 3D-effect op de Optimus 3D van LG met eigen ogen gezien. Anders dan LG heeft HTC er niet voor gekozen om 3D-effecten aan het menu van het toestel toe te voegen. Erg verstandig, want op de LG Optimus 3D komt het 3D-menu niet erg goed uit de verf. HTC gaf ons de EVO met een tweeminuten durende trailer van een film.

Het 3D-effect

Je moet het 3D kijken even leren. De 3D-versie van de EVO werkt zonder speciaal brilletje. Om het 3D-effect te kunnen zien, moet je het toestel op de goede afstand van je hoofd houden. Doe je dat niet, dan ziet het beeld eruit alsof je net van gedroogde paddo's hebt gesnoept, en dat is niet fijn. Na ongeveer tien seconden proberen hebben we de telefoon op een goede hoek en een goede afstand. Zoals Mark Moons van HTC zegt: je moet niet té goed je best doen. Na een minuutje kijken begint het 3D-beeld gevoelsmatig net zo rustig te worden als 'normaal' 2D-beeld. De implementatie van 3D-video is door HTC zeker niet onverdienstelijk gedaan.

De EVO 3D is uitegrust met YouTube 3D, de 3D-videodienst van Google, waardoor je meteen toegang hebt tot een behoorlijke hoeveelheid 3D video's. HTC verwacht dat het toestel in augustus in Nederland te krijgen is, en belooft dat de videodienst HTC Watch na de zomer ook in het Nederlands beschikbaar zal zijn. De EVO 3D kost 599 euro.


Prijsvergelijker HTC EVO 3D

Toon alle aanbiedingen van de HTC EVO 3D


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel