Exclusief interview met 'Mister Windows Phone' Maarten Sonneveld

· 6 reacties


Met de internationale presentatie van Windows Phone Mango vers in geheugen ging NieuweMobiel.NL op bezoek bij 'Mister Windows Phone' Maarten Sonneveld om hem aan de tand te voelen over de toekomst van Windows Phone.

Maarten Sonneveld

44 jaar
Samenwonend, 2 dochters
Huidige mobiel: Samsung Omnia 7

We ontmoeten Sonneveld in het kantoor van Microsoft bij Schiphol, dat gerust een walhalla voor medewerkers genoemd kan worden. Microsoft is er sinds 2009 gevestigd. Sonneveld werkt inmiddels zes jaar voor de softwaregigant uit Redmond. Eerder werkte hij voor Ordina, Telfort, British Telecom, O2 en Heineken.

"Alles is hier ingericht met ‘het nieuwe werken’ in het achterhoofd. Niemand heeft een vaste werkplek, en je wordt niet afgerekend op de tijd waarop je op je werk verschijnt. Eigenlijk sluit dat perfect aan op de filosofie van Windows Phone 7. Op dezelfde smartphone heb je applicaties uit de Office Suite, zoals Word, Excel en One Note, maar ook Xbox Live. Dat past bij het nieuwe werken, waarbij je zelf bepaalt wanneer je werkt, en wanneer je vrij neemt. Met de toevoeging van Office 365 (een soort Google Apps, maar dan van Microsoft, red) in Windows Phone Mango is Windows Phone bovendien het perfecte OS voor het midden- en kleinbedrijf."

Maarten Sonneveld

Mango beschikbaar in oktober

"Windows Phone Mango zal ergens in het najaar beschikbaar zijn, waarschijnlijk ongeveer half oktober. In 'Mango', wat overigens een codenaam is, zal de Nederlandse taal beschikbaar zijn, zowel in de menu's als voor het toetsenbord als voor de woordvoorspelling. We hebben daar als Nederlands team naar toe geleefd. De huidige versie van Windows Phone is weliswaar in Nederland te koop, maar we hebben daar nooit grootschalig ruchtbaarheid aan gegeven. Wie nu al een Engelstalig Windows Phone 7-toestel heeft, krijgt wel een Nederlandstalig toetsenbord en woordenboek, maar de menu’s blijven Engelstalig. Dat is geen technische beperking, maar een keuze van de leverancier. Deze toestellen zijn oorspronkelijk immers in het Engels uitgebracht. Ik denk dat de update voor de huidige toestellen eerder komt dan de nieuwe toestellen die we verwachten met de lancering van ‘Mango’.”

Sonneveld als mystery-shopper

“Onlangs bezocht ik met het vijfkoppige Nederlandse Windows Phone-team als mystery-shopper een aantal telecomzaken, om zelf te ervaren hoe Windows Phone door telefoonzaken opgepakt werd. Ik vroeg aan een verkoper naar een toestel waar ik Word- en Excelsheets op kan openen. Hij adviseerde mij een Android-toestel.”

“Toen ik vroeg of Windows Phone een goede keuze was, vertelde de verkoper mij dat ik beter niet voor Windows kon kiezen. ‘Misschien wordt het nog wat als Nokia straks meedoet’, zei de verkoper. We horen vaker dat mensen verwachten dat Nokia het verschil gaat maken voor Windows Phone. In Nederland hebben we onlangs kennisgemaakt met de lokale afdeling van de Nokia. Concrete afspraken zijn er nog niet, want de deal is nog maar net beklonken.”

Nokia

“Ik kan nog niets zeggen over de vrijheid die Nokia heeft om binnen Windows Phone z’n eigen ding te doen. Het is natuurlijk van belang om niet teveel fragmentatie te hebben. Dat heeft ook een voordeel voor updates, die kunnen dan kleiner en sneller.”

Nokia Windows Phone concept

“Ondanks het enthousiasme over de stap van Nokia, blijven we natuurlijk samenwerken met andere fabrikanten. Ik ben blij met een partij als ZTE. Hopelijk komen zij met toestellen in het lagere marktsegment, zodat Windows Phone voor veel mensen bereikbaar wordt. Dat is nu overigens ook al het geval, want ik zag de LG Optimus 7 in een webshop voor 200 euro. Je hebt dan een high-end smartphone met een gegarandeerde update naar Mango. Toch is het niet alleen maar positief dat zo’n toestel zo goedkoop te krijgen is. Het lijkt dan alsof Windows Phone geen succes is, terwijl dat beeld niet juist is. Het klopt dat we maar een klein marktaandeel hebben, maar het is ons doel om het komende jaar behoorlijk te groeien. Het afgelopen jaar was een aanloopperiode.”

Hardware-eisen Windows Phone

“We blijven voorlopig bij de hardware-eisen van Windows Phone, maar we moeten in de toekomst kijken wat we kunnen met dualcore-processoren, maar ook met simpeler hardware. Het is een aanwinst als de Windows Phone-ervaring op goedkopere toestellen haalbaar is.”

“Over precieze cijfers heb ik het liever niet, maar Steve Ballmer (CEO van Microsoft, red.) heeft al gezegd dat hij wil dat Windows Phone op de lange termijn bij de top drie van mobiele besturingsystemen hoort. Het gaat om de lange adem, en het is van belang dat je een goed product hebt, waar mensen blij van worden. Daarnaast moet je een ecosysteem opzetten. De samenwerking met Nokia is daarvoor een grote stap.”

Windows Phone Marketplace

“Bij zo’n ecosysteem horen apps. In de Windows Phone Marketplace staan al meer dan 18.000 apps. Volgens onderzoeksbureau Distomo is Windows Phone daarmee het snelst groeiende mobiele platform. Ik vind het flauwekul om te kijken naar het OS dat de meeste beschikbare apps heeft. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit.”

Sluiting Marketplace van Windows Mobile

“We hebben alleen de Marketplace gesloten voor ontwikkelaars. Er is nog steeds vraag naar Windows Mobile vanuit de zakelijke markt. Het is bovendien gewoon mogelijk om buiten de Marketplace om applicaties te installeren, dus het systeem blijft inzetbaar.”

“Als we met ontwikkelaars van apps voor de zakelijke markt praten, merken we wel dat veel bedrijven al bezig zijn met het maken van Windows Phone 7-varianten van hun applicaties. Zakelijke gebruikers die in het verleden kozen voor Microsoft maakten die keuze ook vanwege de integratie met andere toepassingen van Microsoft, zoals CRM-programmatuur. Dit voordeel blijft bestaan. We zijn daarom niet bang dat massaal overgestapt wordt op de mobiele besturingssystemen van concurrenten.”

Iedereen een Omnia 7

“Microsoft is inmiddels helemaal overgestapt op Windows Phone 7. Alle medewerkers hebben een Samsung Omnia 7 gekregen, en gebruiken die ook. Er is hier intern zelfs een app ontwikkeld waarmee we kunnen zien hoeveel parkeerplaatsen er vrij zijn in de parkeergarage onder het gebouw. Handig als je in de file staat.”

Tweet over Omnia 7

“Ik heb zelf een aardige collectie Windows Phone-toestellen. Op één daarvan heb ik al een ontwikkelversie van Mango staan, waarop multitasking in actie te zien is. Ik heb geen speciale voorkeur voor één van de toestellen die nu te koop is. Ik gebruik de LG Optimus 7 vaak thuis, om met PlayTo via DLNA een video af te spelen. De HTC 7 Trophy heeft een fantastische luidspreker, en de Omnia 7 heeft een erg scherp beeldscherm. Voor allemaal is wat te zeggen.”

Vormgeving en functionaliteit

“Het valt me op dat bijna iedereen die ik Windows Phone laat zien enthousiast is over het systeem. Ik denk dat bij veel mensen nog een latente voorkeur voor Windows bestaat, omdat ze bekend waren met Windows Mobile. Windows Phone onderscheidt zich door vormgeving en functionaliteit van andere mobiele besturingssystemen. Ik ben daarom vol vertrouwen dat Windows Phone een groot marktaandeel zal krijgen.”Praat mee over dit artikel