Drie redenen voor een iPhone 6, drie redenen voor een HTC One M9


Wie ze beiden wel eens in de hand heeft gehad zal beamen dat ze allebei ontzettend mooi zijn, allebei erg veel gemeen hebben en tegelijkertijd allebei erg veel verschillen. Maar wanneer moet je voor de ene gaan en wanneer voor de andere?

Apple iPhone 6

Laten we beginnen bij de Apple iPhone 6. Een prachtig vormgegeven smartphone, net als de HTC One M9. Dat mag dus niet de doorslaggevende factor zijn. Maar z’n ongekende samenwerking tussen hardware en software wel. Apple’s filosofie is; wie z’n eigen software serieus neemt maakt z’n eigen hardware. Apple voegt daad bij woord en ontwikkelt z’n eigen hardware. Het daadwerkelijk in elkaar zetten ervan laat het over aan geoefende Chinezen. De processor, de vingerafdrukscanner en de cameramodule maakt het bedrijf grotendeels zelf.

1. Het ‘werkt gewoon’

Doordat het zelf de hardware en software kan bepalen werken de iPhones zo prettig en probleemloos. Het is ook niet voor niets dat Apple-producten sinds jaar en dag worden aangeprezen met de woorden “het werkt gewoon”. Apple houdt ook de regie strak in handen van apps in de App Store en terwijl die bemoeienis door sommigen als beklemmend wordt ervaren zorgt het er wel voor dat de kwaliteit van apps ontzettend hoog is. Apps zien er niet alleen erg mooi en uniform uit, ze presteren ook bijzonder goed in vergelijking met hun Android-tegenhanger.

2. Populairste camera

iPhone’s zijn bijzonder eenvoudig in gebruik, we herkennen allemaal de baby-filmpjes waarin ze ogenschijnlijk moeiteloos een iPhone bedienen. Dat geldt ook voor de camera, zo zijn er bijzonder weinig instellingen. Ook helemaal niet nodig volgens Apple want met wat slimme software kunnen instellingen ook automatisch gekozen worden. Het werkt want plaatjes zien er in de meeste gevallen erg goed uit. Zo goed zelfs dat we ze soms verwarren met professionele kiekjes. De camerakwaliteit wordt door de concurrentie maar moeilijk geëvenaard en dat heeft er mede voor gezorgd dat de iPhone 6 zo populair is. Het is inmiddels zelfs de populairste ‘camera’ op foto-site Flickr. Best knap voor een telefoon.

3. Cultstatus

Voor een bedrijf dat een marktaandeel van slechts 1% voor ogen had is de iPhone een redelijk groot succes gebleken. Hij was anders en je mocht er mee gezien worden. Dat beeld is 8 jaar na dato niet veranderd. De iPhone wordt nog steeds als ‘de standaard’ gezien waaraan de rest zich moet meten. En ondanks dat grote succes willen mensen nog steeds met een iPhone gezien worden. Meestal keert de massa zich op den duur tegen de marktleider, mensen willen zichzelf onderscheiden en anders zijn. En terwijl de oude slogan van Apple “Think Different” is en het merendeel van de medemens met een iPhone rondloopt slaagt het bedrijf er nog steeds in om absoluut marktleider te zijn. Ergens wíl je gewoon een iPhone.

iPhone 6 vs HTC One M9

HTC One M9

Noem hem de underdog, noem hem anders... Feit blijft dat de HTC One M9 op vele fronten gelijkenissen vertoont met z’n grote concurrent. Natuurlijk is daar de metalen unibody. Iets wat HTC al langer deed en wat velen hem nu nadoen. En HTC is niet vies om iets nieuws uit te proberen, daarvoor moet je ze ook waardering geven. Maar op welke punten is de One M9 nu een goede reden om te kopen?

1. Multimediamonster

Allereerst omdat het een multimediamonster is. HTC erkende dat audio een ondergeschoven kindje was in de telefoonwereld en plaatste standaard naar voren gerichte speakers op haar vlaggenschepen. Deze One M9 heeft het geluid van Beats inmiddels ingeruild voor Dolby maar het klinkt nog steeds enorm luid en kwalitatief goed. Geluid is één, de camera is een ander. De lichtgevoelige UltraPixel-camera is verhuisd van de achter- naar de voorzijde en schiet nu zelfs selfies in schemerlicht terwijl de 20 megapixel camera op de achterkant haarscherpe opnames maakt van al je belevenissen. Dat is niet alleen vooruitgang ten opzichte van z’n voorganger maar ook moeilijk te evenaren door z’n concurrenten.

2. Aantrekkelijke schil

Met Android is in de kern weinig mis. Het is enorm verbeterd de afgelopen jaren en ziet er zelfs een beetje mooi uit. Maar toch lukt het HTC al jaren om van Android een interessante verschijning te maken. Dat doet het met haar eigen schil genaamd Sense. Ook deze M9 is daarmee uitgerust en het zorgt er niet alleen voor dat Android er een stuk aantrekkelijker uitziet, het voegt ook enkele nieuwe functies toe die we niet in standaard Android aantreffen. Gevolg is dat de Android-beleving op de One M9 een stuk completer, fraaier en praktischer is.

3. Underdog

We schreven het al even; de HTC One M9 is de underdog. Niet alleen omdat de iPhone marktleider is maar ook omdat de rest veelal met een Samsung rondloopt. Dat kun jij natuurlijk ook doen maar je bent niet zo van het achterna lopen. Je wilt jezelf onderscheiden en dat doe je het liefst met een telefoon in je broekzak die niet iedereen heeft. Deze M9 heeft niet iedereen en dat is niet omdat het de mindere telefoon is. Sterker nog, de HTC heeft meer megapixels, meer processorsnelheid en meer geheugen. Beat that!


Prijsvergelijker Apple iPhone 6
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Green Mobile
16 GB Gold Refurbished
€ 115,00 € 115,00   Bekijk
Remarketed
Grey
€ 199,00 € 199,00   Bekijk
Azerty
64 GB Grey Refurbished
€ 604,40 € 604,40   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel