KPN zal tegen het einde van 2007 DVB-H aanbieden


KPN kondigde in China aan dat ze eind dit jaar klaar zouden zijn voor het lanceren van DVB-H. DVB-H is een manier om mobiel televisie te kijken, bijvoorbeeld op je gsm.

KPN zal de eerste operator zijn die DVB-H aanbiedt aan zijn klanten. DVB-H, de afkorting van Digital Video Broadcasting - Handheld, is een manier om digitale televisie bij de mensen op hun gsm te brengen. Anders dan bij de vorige manier van mobiel televisie kijken is dat je nu echt 'live' kan kijken. De vorige diensten die mobiele TV aanboden werkten overigens met de UMTS verbinding, die daardoor nogal erg belast werd. De nieuwe technologie DVB-H zou signalen via een soort antenne in je mobiel toestel.

Om DVB-H te kunnen gebruiken, heb je een DVB-H toestel nodig. Deze zijn er nog niet zoveel, maar men verwacht dat dit niet lang meer zal duren.

KPN zal in de tweede helft van het jaar al klaar zijn om DVB-H te verdelen, maar wacht hier nog tot einde 2007 mee, omdat er dan waarschijnlijk meer toestellen en zenders zullen zijn die DVB-H ondersteunen.

DAB, digitale radio, is ook een van de toekomstige mobiele oplossingen. Op dit moment werkt men aan een combinatie van beide technologieën: DXB (Digital eXtended Broadcast).

KPN komt dus eind dit jaar met de nieuwe service, maar ze hebben nog geen prijzen vrijgegeven.Praat mee over dit artikel