Bits of Freedom: doe aangifte tegen KPN

· 4 reacties


De Nederlandse provider KPN is naar eigen zeggen de eerste in de wereld die op het mobiele netwerk gebruik maakt van Deep Package Inspection-technieken (DPI). Daarmee kan het bedrijf identificeren wat de bron van data is.

DPI is essentieel voor de nieuwe abonnementen die KPN wil introduceren, waarbij apart betaald moet worden voor diensten als WhatsApp en Skype. Om te ontdekken of een gebruiker dergelijke toepassingen gebruikt, kijkt KPN in de pakketjes die verstuurd worden. Webwereld ontdekte dat Marco Visser, directeur mobiel Nederland bij KPN, letterlijk de woorden 'Deep Packet Inspection' in de mond nam.

Storm van kritiek

KPN kreeg al eerder een storm van kritiek over zich heen, toen naar buiten kwam dat het voormalig staatsbedrijf een eind wil maken aan de netneutraliteit op het eigen netwerk door verschillende diensten apart door te berekenen aan klanten. Het nieuws dat daarvoor DPI gebruikt wordt, leidde tot een negatief blog op GeenStijl, en een ontstelde reactie van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF).

Een woordvoerder van de organisatie laat aan Webwereld weten het nieuws "Schokkend en waarschijnlijk in strijd met de wet" te vinden. BoF roept de politiek op om in te grijpen bij het telecombedrijf, en roept klanten van KPN op om aangifte te doen tegen het bedrijf. Volgens een persbericht van BoF is de stap "een vergaande inbreuk op de privacy" en houdt DPI "feitelijk in dat de inhoud van al het internetverkeer van klanten continu wordt afgetapt." De organisatie wil klanten van KPN gaan helpen om de aangifte in te dienen.

Bron: Webwereld.nl, Bof.nl


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel