Mobiel betalen gaat in 2008 doorbreken


Niet alleen de groei van mobiel internet, ook de introductie van enkele nieuwe technieken zal ervoor zorgen dat betalen met je mobieltje nog dit jaar zal doorbreken.

De dag dat je via louter via papieren acceptgiro's je bankzaken moest regelen lijkt ver achter ons te liggen. Ook het bankieren via de huistelefoon is iets van de vorige eeuw.. Inmiddels heeft het Internet deze rol overgenomen. En met de verschuiving van het internet naar de mobiele telefoon, is het slechts aftellen totdat praktische oplossingen aangeboden worden om te kunnen bankieren via je mobiele telefoon.

Bankieren via je mobiele telefoon
Banken als de Rabobank, ABN Amro en SNS bieden al mogelijkheden om te bankieren via je mobiele telefoon. Dat wil zeggen dat deze ze hun website geschikt hebben gemaakt voor weergave op een mobiele telefoon. Uitspringer in deze ontwikkeling is toch wel de Rabobank met haar speciaal opgerichte Rabo Mobiel, een zogenaamde MNVO (Mobile Virtual Network Operator) dat werkt via het KPN netwerk.

Mobiel betalen gaat in 2008 doorbreken
Bankieren via je mobiele telefoon

Eigenaren van een betaalrekening van de Rabobank kunnen in bij Rabo Mobiel niet alleen hun actuele saldo-informatie opvragen, maar ook direct geld overboeken, acceptgiro's betalen en bij- en afschrijvingen inzien. Eigenlijk dezelfde handelingen als via de desktop website gedaan kunnen worden. Momenteel heeft Rabo Mobiel een actie lopen waarmee behoorlijk wat geld bespaard kan worden op de aanschaf van een nieuwe mobiele telefoon; zie hier meer informatie daarover.

Mobiel betalen
Naast het internetbankieren via de mobiele telefoon brengt een technologische ontwikkeling een tweede vorm van mobiel betalen; de NFC technologie (Near Field Communication). Deze techniek wordt al geruime tijd succesvol in Japan toegepast om bijvoorbeeld treinkaartjes mee te betalen.

Dankzij deze techniek is het mogelijk om betalingen te doen door de telefoon langs een scanner te halen. Hierbij dient de telefoon wel uitgerust te zijn met een NFC chip, zoals bij de in augustus verwachtte Nokia 6212 Classic en de verkrijgbare Nokia 6131 NFC het geval is.

Dat deze techniek geen toekomstmuziek is bewijst de Rabobank door hiermee toegang tot Diergaarde Blijdorp te verstrekken. Klanten van Rabo Mobiel die een telefoon met NFC chip bezitten kunnen bij Diergaarde Blijdorp nu gewoon doorlopen. Eenmaal in Blijdorp kunnen ze bij elk NFC contactpunt interessante informatie op hun mobiel uitlezen. Overigens loopt niet het gehele betaalproces via NFC. De klant bestelt zijn ticket via de website van Diergaarde Blijdorp en betaalt via iDEAL of creditcard, waarna bij Blijdorp de klant dankzij het NFC poortje gewoon kan doorlopen.

Mobiel betalen gaat in 2008 doorbreken
NFC toegepast bij Diergaarde Blijdorp

De Rabobank is overigens wel bezig om het gehele betaalproces via NFC te laten verlopen. Onlangs sloot het nog een succesvolle test af bij de Febo. Hierbij konden gebruikers dankzij hun NFC mobiel eenvoudig een kroket uit de muur trekken zonder op zoek te moeten naar kleingeld. Dergelijke testen lopen ook bij de C1000 in Molenaarsgraaf en bij enkele Coca Cola automaten.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel