Dossier 1: Mobiele telefonie, de evolutie van een gadget tot mode-accessoire


Vormfactoren en soorten

Vormfactoren en soorten toestellen

De diversiteit aan telefoons is enorm gegroeid de afgelopen jaren en dit zal de komende tijd alleen nog maar groeien. Zoals al gemeld wil men nu een telefoon met allerlei bijzondere onderdelen als camera’s, MP3 spelers, geheugenkaartslots en andere onderdelen. Deze veranderingen maken het voor de gebruiker nog veel moeilijker om alles uit te zoeken en te vinden. NieuweMobiel.NL helpt daarbij door binnen de zoekpagina op een eenvoudige manier de keuze voor een bepaald model te bepalen.

Allereerst valt op dat het met de vormen van de toestellen de afgelopen jaren verscheidende kanten op is gegaan. We zullen hier de diverse soorten beschrijven waardoor duidelijk wordt wat het doel is van deze vormfactors:

1. Candybar/Monoblock
2. Clamshell
3. Slider
4. Swivel
5. PDA

Als eerste de candybar ook wel monoblock genoemd; de vorm van de allereerste mobiele telefoon. De meest voorkomende vorm die er bestaat en simpelweg een toestel met vier hoeken, een scherm met daaronder een toetsenbord en eventueel uitklapbare delen, zoals een toetsenbord of een uitschuifbare antenne.

Candybar/Monoblock

De clamshell of flip model is een form factor dat de afgelopen jaren steeds bekender is geworden. Het bestaat uit twee delen die met elkaar verbonden zijn door middel van een scharnier. Beide helften kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. In gesloten toestand biedt het toestel bescherming en beschikt het toestel meestal over een extern scherm waarop alle informatie over inkomende berichten en gesprekken getoond wordt. Eenmaal geopend wordt een groot intern scherm zichtbaar inclusief een toetsenbord. Beide onderdelen zijn over beide helften verdeeld. Een clamshell zorgt ervoor dat een toestel vrij compact ontworpen kan worden en er zijn zelfs toestellen die men automatisch kan openen en sluiten. Ook wel auto folding genoemd.

Clamshell/Flip model

De slider is het derde onderdeel en bestaat uit opnieuw twee helften die ten opzichte van elkaar verplaatst/verschuift kunnen worden in één of twee richtingen. Het toestel heeft de diverse functies over beide helften verdeeld, waarbij meestal het numerieke toetsenbord onder het scherm schuift.

Slider

De swivel is een redelijk nieuw concept waarbij twee helften ten opzichte van elkaar gedraaid worden. Het is niet anders dan het principe van een slider, maar nu met een draaiende beweging. Het toetsenbord bevindt zich opnieuw onder het scherm.

Swivel

De PDA is een speciale form factor, vanwege de naam. PDA staat namelijk voor Personal Digital Assistant en wil niet anders zeggen dan het toestel computer-, telefonie-, fax- en netwerkfuncties combineert in een klein formaat. Het onderdeel PDA zal verder in een ander themaverhaal worden beschreven. Het gaat hier alleen om de form factor waarbij duidelijk wordt dat het toestel een enorm groot schermoppervlakte biedt en daarnaast een aantal functietoetsen en in sommige gevallen zelfs een geheel toetsenbord. Het scherm dat gebruikt wordt kan men aanraken met een stylus (klein pennetje) om functies te selecteren of om op te schrijven. Dit soort schermen wordt ook wel een touchscreen genoemd.

PDA

Naast deze vijf standaard vormfactors zijn er natuurlijk nog een aantal meer, die een mix zijn van deze vijf soorten of een totaal andere vorm hebben. Momenteel kan men het niet zo gek bedenken.

Soort toestellen zijn er ook naast de vormfactors. Dit zijn onder andere smartphones, PDA’s, Blackberry modellen en bijvoorbeeld muziektelefoons of cameratelefoons. We gaan er hier niet verder op in en zullen dit bespreken per onderdeel en themaverhaal.



Praat mee over dit artikel