Dossier 1: Mobiele telefonie, de evolutie van een gadget tot mode-accessoire


Netwerken

Netwerken

Vele mensen staan er niet bij stil, maar de mobiele telefoon is niet anders dan een doorgeefluik. Iedereen die aan de andere kant van de wereld wil praten met een geliefde of zakenpartner hoeft alleen maar het toestel te pakken en erin te praten. Meer is niet nodig. De mobiele telefoon zet namelijk alle gesproken woorden om naar een digitaal signaal en verzend dit via de antenne naar het netwerk.

Dit netwerk bevat overal door het hele land GSM-masten die het signaal oppikken en het doorsturen via een vaste glasvezellijn of via een straalverbinding naar de andere kant van de aardbol. Daar zendt de GSM-mast het signaal uit en wordt het opgepikt door de ontvanger van het gesprek. De netwerken weten waar men is dus het verzenden van het bericht naar de juiste persoon is geen moeilijke stap.

De gehele cyclus werkt gelijkwaardig over de gehele wereld. Het principe is hetzelfde alleen de invulling is apart. Binnen Europa zijn er twee verschillende netwerken ook wel frequenties genoemd die door alle netwerkproviders gebruikt worden.

In Nederland zijn vijf partijen in het bezit van een of meerdere licenties voor het gebruik van GSM-frequenties. GSM 900 is verdeeld tussen KPN Mobile en Vodafone. GSM 1800 is verdeeld tussen Orange, Telfort en T-mobile. De verschillen tussen beide netwerken zijn bijna nihil geworden in de afgelopen jaren, maar er kan gezegd worden dat door de hogere frequentie van het 1800 netwerk deze in situaties binnen en tijdens slecht weer een lagere kwaliteit kan genereren.

Wat heeft deze verdeling van de netwerken nu voor een impact op de mobiele telefoon? In de begin jaren waren er alleen de single band modellen. Deze konden alleen het GSM 900 netwerk aan. Nu zijn daar de dual band en tri band modellen bijgekomen. Deze kunnen nu ook het GSM 900/1800 (in het geval van dual band) en GSM 900/1800/1900 (in het geval van tri band) aan. Het 1900 netwerk is alleen beschikbaar in de VS. Hetzelfde geldt voor het 850 netwerk dat ook in Zuid-Amerika uitgerold is. Quad band toestellen kunnen alle vier de netwerken aan.

Toestellen die deze functies ondersteunen kunnen dus op alle genoemde netwerken gebruikt worden. Dat betekend dat men door Europa en Amerika kan reizen zonder van toestel te wisselen. Ook kan men eenvoudig van een GSM 900 provider overstappen naar GSM 1800 provider zonder dat men van toestel wisselt. Alleen de SIM kaart zal gewisseld moeten worden.

De SIM kaart is het onderdeel dat het toestel aan de provider verbindt. Iedere gebruiker heeft er minstens één. De SIM kaart kan in verschillende toestellen worden gebruikt. Sommige operatoren leveren duo-kaarten af, gekoppeld met eenzelfde telefoonnummer, wanneer de gebruiker twee toestellen afwisselend gebruikt, zonder dat de kaart telkens in het andere toestel moet worden aangebracht.

Technisch gezien heeft de SIM kaart de opslagruimte voor een aantal telefoonnummers en enkele SMS-berichten en zal het zorgdragen voor de beveiliging van het telefoongesprek, het het aanmelden bij een provider en de identificatie van de huidige locatie. Ook het is mogelijk de SIM kaart te beveiligen met een Persoonlijk Identificatie Nummer (PIN) code. PIN1 beschermt het normale gebruik van de telefoon. Een tweede code, PIN2, kan gebruikt worden om speciale functies te beschermen (bijvoorbeeld bij het uitlenen van de telefoon). Daarnaast zijn er nog twee Personal Unblocking Keys, PUK1 en PUK2, om respectievelijk PIN1 en PIN2 te herstellen.



Praat mee over dit artikel