"Android haalt volgend jaar helft smartphonemarkt"


Op de helft van de nieuwe smartphones die in 2012 over de toonbank gaan, zal Googles besturingssysteem Android staan. Dat denkt onderzoeksbureau Gartner na onderzoek van de smartphonemarkt.

De groei van Android zal volgens de voorspellingen ten koste gaan van bijna alle anders mobiele besturingssystemen. Symbian is daarbij de belangrijkste verliezer, maar ook het besturingsysteem van de BlackBerry levert marktaandeel in. Omdat de markt als geheel blijft groeien, zal alleen Symbian in absolute aantallen verliezen. Werden in 2010 wereldwijd nog 296 miljoen smartphones verkocht, in 2012 zullen dat er 630 miljoen zijn. Gartner verwacht dat in 2015 meer dan een miljard smartphones afgezet zullen worden.

Gartner says android to command nearly half of worldwide smartphone operating system market by year end 2012

Behalve Android, winnen ook iOS en Windows Phone 7 marktaandeel, de stijging voor deze bedrijven zal echter kleiner zijn, denkt het Amerikaanse onderzoeksbureau. Een in het oog springende voorspelling is, dat Symbian in 2015 vrijwel niet meer verkocht zal worden. Gezien de plannen van Nokia met Windows Phone 7 lijkt dit ons een veilige voorspelling.

Bron: Engadget.com



Praat mee over dit artikel