Aantal mobiele aansluitingen daalt


Het aantal mobiele-telefoonaansluitingen in Nederland is in het eerste kwartaal van 2010 gedaald, zo blijkt uit cijfers van de OPTA. Voor het eerst daalde niet alleen het aantal prepaid-aansluitingen, maar ook het aantal postpaid-abonnementen.

In 2009 telde nederland nog 20,1 miljoen mobieletelefoonaansluitingen, waarvan 9,9 miljoen postpaid-abonnementen. Dat daalde in 2010 naar 19,3 miljoen aansluitingen, waarvan 9,8 miljoen postpaid. Ondanks het dalende aantal abonnementen, steeg het gebruik van de mobiele telefoon, zowel op het gebied van sms, spraak als data.

Mobiel dataverbruik nl

SMS

Ondanks het groeiend aantal alternatief voor SMS op de smartphone, zoals KIK, WhatsApp, Pingchat en DM's op Twitter, steeg het aantal verzonden sms'jes. In heel 2009 werden 9 miljard SMS'jes verzonden, in de eerste helft van 2010 waren dat al 5,5 miljard. Van de tweede helft van 2010 heeft de marktmonitor van telecomwaakhond OPTA nog geen cijfers.

Spraak

Nederlanders belden in het eerste deel van 2010 voor het eerst meer via hun mobiele telefoon dan via de vaste lijn. Via de vaste lijn werd in de eerste helft van het jaar 11,2 miljard minuten gebeld, via de mobiele telefoon werd 11,3 miljard minuten gebeld. Doordat het aantal mobiele aansluitingen veel groter is dan het aantal vaste aansluitingen, is het gemiddelde aantal minuten dat per aansluiting gebeld werd op de mobiele telefoon nog wel eens stuk lager. Het aantal belminuten per mobiel nummer steeg van 1050 naar 1137, terwijl het gemiddeld aantal minuten dat via de vaste lijn gebeld werd daalde van 3284 naar 3106 minuten.

Data

Het mobiele datagebruik van de Nederlander steeg enorm. Doordat steeds meer mensen een smartphone hebben, werd in de eerste helft van 2010 3,2 Petabyte (1 PB = 1000 TB) verstookt. Dat is acht keer zoveel als in 2008. Om die groei af te remmen hebben de meeste providers er voor gekozen om hun onbeperkte data-abonnementen af te schaffen.



Praat mee over dit artikel