Symbian Anna: wat is nieuw?

· 2 reacties


Met de presentatie van de Nokia X7 en E6 presenteerde Nokia een nieuwe versie van Symbian: Anna. Deze versie is een evolutie van Symbian^3. Wij zetten voor je op een rij welke vernieuwingen je kunt verwachten.

Nokia belooft binnen enkele maanden Symbian Anna beschikbaar te stellen aan alle klanten die op dit moment een toestel met Symbianˆ3 hebben. Het gaat dan om een aantal toestellen die in 2010 gepresenteerd zijn: De Nokia N8, C7 en C6-01.

Nieuwe icoontjes

Misschien niet het belangrijkst, maar toch leuk: nieuwe iconen. Nokia snapt dat het oog ook wat wil, en heeft de ontwerpafdeling de studio ingestuurd om met een nieuwe set icoontjes te komen.

Beter toetsenbord

Het ontbreken van een QWERTY-toetsenbord in portrait-stand, was een van de grote ergernissen in Symbian^3. Waar Android en iOS deze optie allang boden, bleef Symbian achter. Als je een SMS of tweet wilde typen had je de keuze: je toestel draaien naar de landscape-stand voor een QWERTY-toetsenbord, of onnodig prutsen op een T9-toetsenbord.

Nieuwe browser en Ovi Maps

Een van de andere irritaties in Symbian^3 was de browser. Gelukkig bood Opera een goede oplossing. Toch kan een volwassen OS niet zonder een goede browser. Nokia ziet dat in, komt een nieuwe versie van de browser. Daarnaast wordt Ovi Maps vernieuwd. Deze veelgeprezen kaartenapplicatie krijgt een nieuwe versie.

Nokia belooft in de toekomst meer verbeteringen in Symbian. Zoals eerder al aangekondigd werd, is Symbianˆ4 geschrapt. In plaats van een geheel nieuwe versie komen de Finnen met geleidelijke updates, zoals in de geval met Symbian Anna. Andere functies die voor Symbian^4 gepland waren, zullen ook naar de huidige versie van het besturingssysteem komen. De beslissing om toekomstige smartphones met Windows uit te rust betekent dus niet dat de ontwikkeling van Symbian stilgevallen is.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel