Corona-vrij: zo ontsmet je je mobiel

· 4 reacties


Geen handen schudden, niet je gezicht aanraken, thuiswerken en vaak en minstens 20 seconden je handen wassen. Goede maatregelen om je te weren tegen het Corona-virus. Maar wat te doen met je mobiel die je dag en nacht aan je zij hebt? Ook die kun je schoonhouden. Wij geven een paar tips.

Je raakt je mobiel per dag veel aan en hij gaat zelfs mee naar het toilet. Het is daarmee een potentiële bron van bacteriën. Regelmatig schoonmaken is het advies, niet alleen vanwege de recente Corona-uitbraak. Enkel schoonvegen met een doekje is niet voldoende. Bacteriën en virussen dood je alleen met alcohol maar dat is vanwege de oleophobic coating die wordt toegepast op mobiele telefoons vaak een probleem. Toch kan het.

Corona virus

Je mobiele telefoon houd je het best schoon met desinfecterende doekjes waarin maximaal 70% isopropanol zit. Dit is een ontsmettingsmiddel dat in vele producten verwerkt is. Zo vind je het in ziekenhuizen in vloeibare vorm voor op de handen. Apple raadt de doekjes met 70% isopropanol zelfs aan om iPhones schoon te maken. Pas trouwens op voor de zogenaamde vochtige brilpoetsdoekjes. Daar zit naast isopropanol ook vaak citroenzuur in dat de coating aantast. Doekjes met 70% isopropanol bieden geen 100% garantie om Corona buiten de deur te houden maar het ontsmet wel maximaal je mobiele telefoon.

Alternatieve manieren ontsmetten

Nu is het momenteel lastig aan desinfecterende doekjes te komen. Gelukkig zijn er alternatieven. Heb je thuis 99% alcohol staan dan kun je het verdunnen met water in een 7:3 verhouding. Dep het op een microvezeldoekje en gebruik die om je telefoon te ontsmetten. Je kunt ook azijn verdunnen met water waarbij je evenveel water als azijn gebruikt.

Heb je thuis toevallig een UV-lamp of zonnebank? Goed nieuws! Ultraviolet-licht is zeer effectief om virussen, bacteriën, schimmels en zelfs gisten te doden. 10 minuten onder UV-licht is vaak genoeg om 99,99% van alle bacteriën en virussen te doden.

Afbeelding: nursingschoolsnearme.com (cc)


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel