Apple bouwt iPhone recycle robot genaamd Liam


Apple probeert om 100% gebruik te maken van schone energie. Intussen realiseert het zich ook dat alle miljoenen verkochte iPhones uiteindelijk overbodig worden en gerecycled moeten worden. Om dit proces eenvoudiger te maken hebben ze Liam gebouwd.

Liam is een robot die oude iPhones tot de laatste schroef uit elkaar kan halen. Hij zorgt ervoor dat alle materialen netjes gesorteerd worden zodat metaal zoals wolfraam (tungsten) later omgesmolten kan worden en zilver uiteindelijk terecht kan komen in zonnepanelen. De introductie van Liam zal vermoedelijk slecht nieuws betekenen voor gespecialiseerde recycling bedrijven. Die verdienen momenteel goed geld aan oude iPhones. Een deel daarvan gaat terug naar de consument. Dat is dan ook de reden dat zelfs een kapotte iPhone nog geld oplevert.

Apple Liam robot
Liam; het eindstation voor iPhones

Samen met Liam introduceerde Apple een speciaal recyclingprogramma voor iPhones; Apple Renew. Het is op dit moment nog onduidelijk hoe dit programma precies werkt en hoeveel je nog voor een oude iPhone krijgt. Het is goed om te vernemen dat Apple zich druk maakt om het milieu en haar eigen invloed daarop. Zo is inmiddels al 99% van alle iPhone-verpakking gemaakt van gerecycled papier. Met zoveel verkochte iPhones is die ene overgebleven procent nog steeds veel maar het begin is er.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel