Microsoft betaalt Nokia 1 miljard dollar

· 3 reacties


Volgens geruchten die worden bevestigd door het bekende persbureau Bloomberg, betaalt Microsoft Nokia 1 miljard dollar. In ruil daarvoor heeft de softwaregigant toegang tot de patenten van Nokia, en maakt Nokia toestellen met Windows Phone 7.

De geruchten worden niet bevestigd door Nokia en Microsoft, maar Bloomberg zegt bronnen dicht bij het vuur te hebben die bevestigen dat er met de deal tussen beide bedrijven een flinke som geld gemoeid is. Een deel van het geld dat Microsoft overmaakt naar Finland, kan terug komen. Nokia moet gewoon betalen voor Windows Phone 7 licenties. Die kosten zo'n 15 dollar per toestel.

Patenten

Met de transactie is echter meer gemoeid dan licenties voor Windows Phone 7. Microsoft krijgt toegang tot patenten van Nokia, en mag gebruik maken van de techniek van Nokia-dochter Navteq. Nokia mag gebruik maken van de techniek van zoekmachine Bing.

Hoewel Nokia nog steeds moet betalen voor licenties, en in ruil voor de som geld toegang biedt tot patenten en techniek, is het duidelijk dat de geldstroom vooral vanuit de VS naar Finland gaat. Zoals bekend is onderzocht Nokia ook de mogelijkheid om Android te gebruiken op nieuwe smartphones, maar zag het bedrijf daar op het laatste moment vanaf. Nu we weten dat Microsoft veel geld betaalt, lijkt het er sterk op dat geld de reden was om voor Windows Phone 7 te kiezen.

Bron: Businessweek.com



Praat mee over dit artikel