iPhone OS 3.0 krijgt meer dan 100 nieuwe functies

· 6 reacties


Apple heeft tijdens een demonstratie gisteren het nieuwe besturingssysteem laten zien van de iPhone. Met versie 3.0 krijgt de iPhone veel nieuwe functies waaronder MMS, Stereo Bluetooth en copy paste.

De presentatie was met name gericht op ontwikkelaars en de nieuwe mogelijkheden die het nieuwe besturingssysteem biedt om nieuwe applicaties te kunnen ontwikkelen. Maar ook voor de eindgebruiker, de iPhone bezitters, was er genoeg nieuws te ontdekken.

Er zijn veel nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan de iPhone waaronder enkele waar veel om gevraagd werd, zoals MMS, voice memo en cut/copy/paste mogelijkheden. Maar naast nieuwe functionaliteiten zijn er ook wijzigingen. Zo is het homescreen (licht) aangepast en bieden veel ingebouwde applicaties nu de mogelijkheid om in landscape modus te werken.

iPhone OS 3.0 krijgt meer dan 100 nieuwe functies
Copy Paste

Spotlight

Ook bestaat er met versie 3.0 de mogelijkheid om de gehele iPhone eenvoudig en snel te doorzoeken, vergelijkbaar met hoe Spotlight werkt op de Mac. Hiermee is een e-mail, muziekbestand of document eenvoudig te zoeken.

iPhone OS 3.0 krijgt meer dan 100 nieuwe functies
Zoeken op de iPhone

Push

Van andere nieuwe functies moet nog blijken wat de gebruikers ervan zullen merken. Push notificaties bijvoorbeeld. Het zal aan de ontwikkelaars zijn om applicaties te schrijven met deze mogelijkheid, of om bestaande toepassingen aan te vullen met deze mogelijkheid. Apple heeft de Push technologie gebruikt in plaats van het op de achtergrond draaien van applicaties. Tijdens de demonstratie gaf het bedrijf aan dat bij een test waarbij een Instant Messaging programma wel als achtergrond proces draaide, de batterijduur met maar liefst 80% daalde. Iets waar een gebruiker duidelijk niet op zit te wachten. Met Push kan een applicatie toch om aandacht en actie vragen waarmee de batterij en de performance niet nadelig wordt beïnvloed.

De nieuwe Software Development Kit (SDK) biedt naast deze mogelijkheid nog 1000 andere nieuwe API's die er de komende tijd ongetwijfeld in zullen resulteren dat er nieuwe baanbrekende applicaties het wereldlicht zullen zien. Wij zijn in ieder geval alvast benieuwd!

Verkrijgbaarheid

Het nieuwe 3.0 besturingssysteem is vanaf de zomer gratis verkrijgbaar voor geregistreerde iPhone (3G) gebruikers. Voor iPod Touch bezitters is de update voor 9,95 dollar verkrijgbaar, vermoedelijk hetzelfde bedrag in euro's.

Apple meldt dat sommige functionaliteiten echter niet werken op de eerste generatie iPhone's vanwege technische beperkingen. Zo zal MMS en Stereo Bluetooth niet werken op de iPhone 2G. Een video waarin alle functies één voor één besproken en toegelicht worden is hier te vinden.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel