Samsung ontwikkelt nieuwe generatie beeldschermen


Samsung is bezig met het ontwikkelen van beeldschermen met nano-technologie. Over een aantal jaren zou deze techniek in smartphones toegepast worden, en daarmee AMOLED overbodig maken.

Het nieuwe scherm van Samsung maak gebruik van zogenaamde 'quantum dots', kleine nano-kristallen die licht geven als ze onder spanning worden gezet. Afhankelijk van het formaat en het gebruikte materiaal geven deze quantum dots verschillende kleuren licht af. Samsung zet vier van deze nano-kristallen in verschillende kleuren bij elkaar. Dan heb je ineens een pixel. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet.

10000 uur

Belangrijkste probleem bij de nieuwe displays, is dat ze al na 10000 uur gebruik helderheid verliezen. Dat is te snel, vindt Samsung, hoewel 10000 uur gelijk staat aan je beeldscherm een jaarlang dag en nacht aan laten staan. Aangezien de meeste smartphones niet langer dan twee jaar gebruikt worden, en niemand z'n scherm dag en nacht aan heeft, lijkt dit ons geen groot probleem. Dat de norm voor een fabrikant een stuk hoger ligt, is echter begrijpelijk.

Zodra de nieuwe beeldschermtechniek verbeterd is, brengt deze techniek behoorlijike verbeteringen voor je smartphone. Een nano-scherm verbruikt een vijfde van de energie van een LCD-scherm. Telefoons met zo'n nieuw scherm doen dus veel langer met een batterijlading. Ondanks het lagere verbruik, zijn de schermen toch helderder dan een AMOLED-scherm. Ook zijn de quantum dot-schermen buigbaar.

Super AMOLED Plus

Omdat we nog drie jaar moeten wachten op deze nieuwe generatie displays, is het goed te weten dat Samsung AMOLED blijft verbeteren. Op het nieuwste toestel van het Koreaanse merk, de Galaxy S II, heeft Samsung een Super AMOLED Plus-scherm gezet. Belangrijkste verbetering tenopzichte van de 'oude' Super AMOLED's , is dat het aantal lichtgevende eenheden met 50 procent gestegen is, omdat Samsung afscheid heeft genomen van de PenTile-indeling, en nu kies voor volledige subpixels. Wat dat betekent, wordt het best geïllustreerd door onderstaande afbeelding:

Pentile sub

Deze nieuwe techniek trekt het aantal pixels op een WVGA-scherm, zoals dat op de Galaxy S II, over de miljoen. Indrukwekkend.Praat mee over dit artikel