Nieuwe Sony Xperia X, X Performance en XA richten zich op camera, accu en design


Sony heeft tijdens het Mobile World Congress een drietal nieuwe Xperia-telefoons aangekondigd. Allen maken deel uit van de nieuwe Xperia X-serie die camera, accu en design als speerpunten kent maar ieder wel een eigen doelgroep nastreeft.

De Xperia X-serie ogen duidelijk als Sony-telefoons maar hebben wel een nieuw en fris uiterlijk. Krachtigste van het trio is de Xperia X Performance. Die kracht haalt hij uit de Snapdragon 820-processor; de krachtigste chipset op dit moment van Qualcomm. Het voornamelijk mat zwarte toestel kent een nieuwe type camera met voorspellende hybride autofocus, of 'Predictive Hybrid Autofocus'. Vooral bij snel bewegende objecten kan het lastig zijn om scherpe foto's te schieten maar met de 23 megapixel camera van de X Performance moet dat wel lukken. En doordat deze vanuit standby in 0,6 seconde tot je beschikking staat is de perfecte foto nooit ver weg.

Sony Xperia X Performance camera
De krachtige Xperia X Performance

Ook voorop de Sony Xperia X Performance zit een degelijke camera van maar liefst 13 megapixel groot. Bijzonder hieraan is dat deze ook met weinig licht nog heldere selfies weet te schieten. Ondanks de typische Sony-uitstraling krijgt de X Performance een licht gebogen beeldscherm met metalen achterkant. Voorheen paste Sony nog veelal glas toe dat kans had op breken. Naast zwart komt er komende zomer ook een witte, Lime Gold en Rose Gold uitvoering beschikbaar.

Xperia X en XA

Daarnaast bracht het bedrijf ook de Xperia X en Xperia XA uit. Tevens 5 inch Android-smartphones met uitstekende camera's met de voorspellende autofocus die we kennen van de Sony Alpha-cameralijn. Sony-telefoons stonden al bekend vanwege de relatief lange accuduur en dankzij Qnovo Adaptive Charging-technologie zal de twee dagen te halen moeten zijn.

Sony Xperia XA hands-on

De Xperia XA krijgt een HD-scherm zonder noemenswaardige schermranden. Bovendien is het de enige van het trio die geen vingerafdrukscanner aan de zijkant heeft. De Sony Xperia X krijgt verder een Snapdragon 650-processor mee terwijl de Xperia XA het moet doen met de MediaTek Helio P10. Ook de Xperia X en XA komen begin van de zomer 2016 uit in de kleuren zwart, wit, lime goud en rose goud.

Xperia Ear, Eye, Projector en Agent

Naast een drietal nieuwe Xperia-telefoons toonde Sony ook een aantal accessoires die ervoor moeten zorgen dat je minder tijd kwijt bent met het staren naar je telefoon. Zo is de Xperia Ear een Bluetooth headset met spraakherkenning. Je kunt hem via stem opdrachten geven en ontvangen berichten of andere informatie van je telefoon wordt aan je voorgelezen. Het waterdichte IPX2-apparaatje gaat een dag mee en is ontworpen om de hele dag gedragen te worden. Verwacht de Sony Xperia Ear vanaf de zomer in de winkel.

Sony Xperia Ear
De vanaf de zomer verkrijgbare Xperia Ear

Werden er ook nog een drietal concept producten getoond waarvan het nog maar de vraag is of ze daadwerkelijk uitkomen. De Xperia Eye is een soort bodycam waarmee je 360 graden video kunt opnemen. Met de Xperia Projector kun je content van je smartphone interactief projecteren op een oppervlakte en Xperia Agent heeft nog met het meeste weg van een beveiligingscamera met ingebouwde assistent. Het apparaatje moet bovendien een ingebouwde projector krijgen om content op vlakke oppervlakten te projecteren.

Maandelijks Bijbetalen Minuten Internet       Ben abonnement € 15,50 € 0,00 200 1 GB 4G+ Bekijk Tele2 abonnement € 16,00 € 0,00 200 1 GB 4G+ Bekijk hollandsnieuwe abonnement € 17,00 € 0,00 2500 2,5 GB 4G Bekijk Vodafone abonnement € 19,50 € 0,00 150 1,5 GB 5G Bekijk T-Mobile abonnement € 20,00 € 0,00 120 1 GB 4G+ Bekijk KPN abonnement € 24,50 € 0,00 150 5 GB 5G Bekijk 50PlusMobiel abonnement € 10,50 € 93,00 150 11 GB 4G Bekijk Budget Mobiel abonnement € 19,38 € 114,00 onbeperkt onbeperkt 4G Bekijk   Uitvoering Prijs Incl. bezorging     Amazon
Black € 209,54 € 209,54   Bekijk
Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel