Xiaomi kondigt Mi 5c aan met eigen mobiele processor


Het Chinese Xiaomi is afwezig op het MWC maar kondigt desondanks wel de nieuwe Mi 5c aan. Een stijlvolle, kleurrijke maar bovenal slanke smartphone. Toch is het bijzondere aan het toestel de eigen Surge S1-processor. De eerste van Xiaomi.

Naast Xiaomi maken ook Apple, Samsung en Huawei haar eigen chipsets. Ook LG deed eerder een poging maar lijkt daar intussen van afgestapt te zijn. Voordeel is dat je de hard- en software beter op elkaar kunt aansluiten. Bovendien kun je sneller updates uitbrengen, je bent immers afhankelijk van minder partijen. Ander voordeel, en iets dat we meteen terugzien in de nieuw aangekondigde Xiaomi Mi 5c, is dat je een stuk energiezuiniger chipset kunt maken. Daardoor volstaat een kleinere batterij, en dat levert een dunnere telefoon op. Zie daar de 7,09 millimeter dunne Mi 5c.

Xiaomi Mi 5c
De Xiaomi Mi 5c met eigen processor

De Xiaomi Mi 5c krijgt een 5,15 inch Full HD-scherm mee met 12 megapixel camera, 8 megapixel selfiecam, vingerafdrukscanner voorop en een 2.860 mAh batterij met ondersteuning voor snel Quick Charge opladen. Toch gaat de aandacht uit naar de Surge S1-processor. Een technisch hoogstandje is die chipset niet. Hij is gebaseerd op een 28nm ontwerp in een tijd naar dat de concurrentie 10nm chips in massaproductie neemt. High-end is de processor niet, wel midrange. Bovendien start hier slechts het processor-avontuur van Xiaomi. Verwacht de Mi 5c hier niet op korte termijn. Het bedrijf brengt haar toestellen officieel niet buiten Azië uit. Webshops importeren sommige modellen wel maar het blijft oppassen omdat de toestellen niet altijd compatible blijken met onze telecomnetwerken.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel