Sony Xperia P en Xperia U hands-on; de Xperia-familie compleet

· 3 reacties


Nadat Sony eerder al haar vlaggenschip, de Xperia S, wereldkundig had gemaakt was het tijdens het MWC tijd om de nieuwe Xperia NXT-familie te complementeren met de Xperia P en diens kleinere broertje de Xperia U. Tijd voor een hands-on!

Dat de nu aangekondigde Xperia U en P familie zijn van de Xperia S is duidelijk te zien. Op het eerste gezicht is het enige verschil de grootte van de telefoons. Er zijn echter wel meer verschillen, zij het dat ze subtiel zijn. We lopen ze even bij langs.

Sony Xperia NXT family
Een familieportret; Xperia U, P en S

Sony Xperia P

Zo is de Xperia P de enige met een zogenaamde full aluminium unibody. Eerlijk is eerlijk, het ziet er echt heel erg mooi uit. Is grijs echter niet je ding, dan is er ook een zwarte en een rode variant beschikbaar. Het scherm van de P lijkt op papier erg klein; 4 inch. Toch merk je daar weinig van, sterker nog het scherm oogt best fors. Kijken we verder dan blijkt het een Reality Display te zijn mét White Magic. Deze techniek zorgt met een vierde witte subpixel voor een uitstekende helderheid in zonnige omstandigheden. Zo zul je in de zomer ook prima het beeldscherm moeten aflezen.

Sony Xperia P front

Door de unibody is het niet mogelijk de batterij van de Sony Xperia P te vervangen. Bovendien is gebruik gemaakt van een MicroSIM. Onder de behuizing zit een 1 GHz dualcore processor afkomstig van Ericsson, de voormalige partner van Sony. Off topic, Ericsson stond gebroederlijk naast Sony op de stand hier tijdens het MWC en het is goed te zien dat ze nog steeds samenwerken.

Sony Xperia P rear

Er is ook een speciaal dock verkrijgbaar voor de Xperia P met een HDMI-uitgang zodat je je telefoon ook op je HDTV kunt aansluiten. Bediening is vervolgens mogelijk met je afstandsbediening. Omdat er een speciale app is die opent zodra je de Xperia P aansluit is bediening vanaf de bank behoorlijk gebruiksvriendelijk. Beschik je ook nog eens over een Bluetooth-toetsenbord dan kun je op je bank mailtjes versturen, je Facebook bijwerken of naar websites surfen.

Sony Xperia U

Met z'n 3.5 inch is de Xperia U de kleinste uit de familie. En ondanks dat we hier 'klein' schrijven, is het scherm even groot als dat van de iPhone 4S. Ook geen onbelangrijke smartphone uit de markt. Wat de Sony Xperia U echter bijzonder maakt is de mogelijkheid van de doorzichtige balk onderin om verschillende kleuren weer te geven. Dit is de enige uit de Xperia NXT-serie die daartoe in staat is. Stel je bijvoorbeeld een geel thema in, dan kleurt de balk onderin mee in diezelfde kleur. Hij springt wel relatief snel weer uit en helaas zijn er geen instellingen om dit aan te passen. Ook is het niet mogelijk een kleur te kiezen voor wanneer een bepaalde persoon belt. Misschien iets voor de toekomst Sony?

Sony xperia u front yellowSony xperia u front pink

Bovendien kleurt de balk mee tijdens het afspelen van muziek en het bladeren in de galerij. Tot slot is het mogelijk de onderzijde van de telefoon te wisselen door een andere kleur. Er zijn in totaal vier covers; geel, roze, wit en zwart. We hebben begrepen dat je bij aanschaf twee kleuren krijgt om je telefoon geheel te personaliseren.

Sony xperia u rear

De voorverkoop van beide toestellen is al gestart. De prijzen van de Xperia P liggen om en nabij de 440 euro, terwijl de Xperia U met 250 euro een stuk voordeliger is. Schrijf je gerust in voor de gratis reminder service om eenmalig een e-mail van ons te ontvangen zodra beide telefoons echt in de winkel liggen.


Prijsvergelijker Sony Xperia P

Toon alle aanbiedingen van de Sony Xperia P


Prijsvergelijker Sony Xperia U

Toon alle aanbiedingen van de Sony Xperia U


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel