Allerlaatste Palm Pre nieuws

· 9 reacties


Misschien wel het allerheetste toestel sinds de introductie van de iPhone is Palm's nieuwste aanwinst; de Pre. Dit toestel lijkt inderdaad een streepje voor te hebben op de concurrentie dankzij het nodige sex-appeal. Tijd voor de laatste nieuwtjes.

Hoe zit het bijvoorbeeld met een Europese 3G variant van de Palm Pre? En wat zou die moeten gaan kosten? Hoe komen we aan applicaties en kunnen we er eigenlijk wel mee navigeren?

Prijs en beschikbaarheid
Tijdens de aankondiging van de Palm Pre werd duidelijk; dit apparaat is exclusief bedoelt voor Amerikaanse Sprint gebruikers. Maar ze zijn niet gek bij Palm en zijn voornemens om naast een CDMA ook een UMTS/HSDPA versie uit te brengen bestemd voor de Europese markt. Volgens Paul Ghent, Vice President Sales Palm Europe, mogen we hier de Palm Pre ergens in de tweede helft van dit jaar verwachten. Dit is inderdaad iets later dan de Amerikanen, maar nog altijd sneller dan de iPhone destijds. Qua prijs wordt aangenomen dat deze zich bevind tussen de 375 en 425 euro, voor een unlocked versie. Dit doet suggereren dat Palm de Pre zonder telecomaanbieder op de Europese markt gaat aanbieden. Blijkbaar hebben ze bij Palm goed gekeken naar alle problemen die Apple heeft met de koppelverkoop van de iPhone op het Europese vasteland.

Allerlaatste Palm Pre nieuws

App Store
Net als bij de iPhone en de toekomstige Android toestellen, gaat ook Palm een eigen App Store openen; de App Catalog. Handige programmeurs kunnen hun eigen toepassingen gaan schrijven dankzij de binnenkort verkrijgbare Mojo SDK. Applicaties voor het webOS besturingssysteem zullen voornamelijk bestaan uit webtoepassingen die dankzij door Palm verstrekte libraries toch gebruik kunnen maken van alle grafische mogelijkheden van de Pre. Wellicht een tegenvaller voor programmeurs die doorgaans liever gebruik willen maken van krachtiger low-level functies.

Voor gebruikers betekend dit dat ze eenvoudig en snel nieuwe applicaties kunnen binnenhalen via de App Catalog. Waarschijnlijk zal het aanbod groot zijn omdat webtoepassingen eenvoudig geschreven zullen zijn. Nadeel is echter wel dat toepassingen die veel rekenkracht vereisen, zoals grafische games, niet snel het daglicht zullen zien. Zoek je dus een mobiel alternatief voor je PSP dan zul je waarschijnlijk toch naar de iPhone moeten uitwijken.

Navigatie
We wisten al dat de Palm Pre over ingebouwde GPS ontvanger beschikte, maar navigatietoepassingen hadden we nog niet gezien. Tot vandaag.

Allerlaatste Palm Pre nieuws
Navigeren met de Palm Pre

Bovenstaande afbeelding laat overigens de eigen navigatiesoftware zien van Sprint. Het moge dan ook duidelijk zijn dat wij Europeanen op andere oplossingen moeten wachten sinds we hier niet de beschikking hebben over "Sprint Navigation". Wellicht dat andere aanbieders zoals Wayfinder binnenkort komen met versies voor de Pre.



Praat mee over dit artikel