Sony vernieuwt mid-range lijn met Xperia XA2, XA2 Ultra en L2


Een dag voor haar eigen persconferentie kondigt Sony alvast de Xperia XA2, XA2 Ultra en L2 aan tijdens de CES-beurs in Las Vegas. De XA2-serie vormt de nieuwe generatie selfietelefoons terwijl de L2 het nieuwe budgetmodel van Sony is. Allen krijgen een vernieuwd ontwerp met vingerafdrukscanner op de achterkant.

Alle drie mid-range modellen waren voorafgaand al uitgelekt dus wat dat betreft geen verrassingen. Wel opvallend is dat Sony in haar persbericht rept over een nieuw design. De laatste jaren kreeg Sony juist het kritiek dat de telefoons zo vaak op elkaar leken. Eerlijk gezegd herkennen wij in deze nieuwe Xperia XA2, XA2 Ultra en L2 nog altijd de oude vertrouwde Sony-telefoons. Weliswaar is dit jaar de vingerafdrukscanner achterop gemonteerd, erg veel anders lijkt er op het oog niet te zijn.

Sony Xperia XA2
De Sony Xperia XA2

Toch maken ze zich er bij Sony niet zo makkelijk van af. De Xperia XA2 beschikt namelijk over een groter 5,2 inch Full HD-scherm in dezelfde behuizing als de XA1. Dat was ook niet zo moeilijk want de XA1 beschikte over enorme schermranden boven en onder. Ditmaal is gekozen voor een Qualcomm Snapdragon 630-processor met een stevige 3.300 mAh batterij met ondersteuning voor Quick Charge-snelladen. Helaas wordt een snellader niet meegeleverd met het toestel. Waar het bij de Sony Xperia XA2 echter allemaal om draait zijn z'n camera's. Achterop zit een 23 megapixel Exmor RS-sensor die 1/2,3 inch groot is en daardoor ook met weinig licht overweg kan. Nieuw aan deze camera is z'n mogelijkheid om video in 4K op te nemen en slowmotion te schieten met 120 beelden per seconden. De selfiecamera telt nog altijd 8 megapixel met 120º groothoeklens voor extra brede selfies.

Sony Xperia XA2 Ultra

Voor wie selfies maken meer dan een hobby is heeft Sony de Xperia XA2 Ultra. Dit is Sony's eerste smartphone met een dubbele selfiecamera. Hiervoor past het een 16 megapixel camera met optische beeldstabilisatie toe met een 8 megapixel camera met 120º groothoeklens. De eerste zorgt voor scherpere selfies, de tweede is beter geschikt voor groepen. Een speciale portretmodus waarbij de achtergrond wazig gemaakt kan worden lijkt vooralsnog te ontbreken. Wel aanwezig, of beter gezegd, nog steeds aanwezig is een selfieflitser. Achterop zit dezelfde 23 megapixel Exmor RS-camera als de XA2 met 4K-video en slowmo-mogelijkheden. De Sony Xperia XA2 Ultra draait eveneens op dezelfde Snapdragon 630-processor maar de batterij is ditmaal 3.580 mAh groot. Ook het scherm meet met een diagonaal van 6 inch iets ruimer.

Sony Xperia XA2 Ultra
De Xperia XA2 Ultra

Sony Xperia L2

Sony nieuwste instapper in haar mid-range segment is de Xperia L2. Ook hiervan is het recept bekend; een groot scherm voor een relatief lage prijs. Nog altijd meet het scherm 5,5 inch met een HD-resolutie al heeft Sony de balken boven en onder flink kleiner weten te maken. De hoofdcamera kent nog steeds 13 megapixel al gaat de resolutie van de selfiecamera wel omhoog van 5 naar 8 megapixel. Ook hier de 120º groothoeklens voor extra brede selfies. De batterijcapaciteit gaat flink omhoog om op maar liefst 3.300 mAh uit te komen. Nieuw is de aanwezigheid van een vingerafdrukscanner. Die zit overigens bij alle deze drie modellen achterop. Sony paste ze voorheen vaak toe in de powerknop aan de zijkant.

Sony Xperia L2
De Xperia L2

De Sony Xperia L2 moet vanaf de vierde week van januari 2018 in de winkels liggen voor een prijs van € 249. De beschikbare kleuren zijn Black en Gold. De Sony Xperia XA2 ligt in maart in de kleuren Black, Silver en Blue in de winkels voor een adviesprijs van € 349. De grotere Xperia XA2 Ultra ligt in dezelfde kleuren en rond dezelfde periode voor een prijs van € 429 in de winkels. Van alle drie de Xperia-modellen komt naast een Single SIM ook een Dual SIM-uitvoering uit al is onbekend of die Nederland bereikt.


Prijsvergelijker Sony Xperia XA2

Toon alle aanbiedingen van de Sony Xperia XA2


Prijsvergelijker Sony Xperia XA2 Ultra

Toon alle aanbiedingen van de Sony Xperia XA2 Ultra


Prijsvergelijker Sony Xperia L2

Toon alle aanbiedingen van de Sony Xperia L2


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel