Asus brengt Zen-lijn naar smartphones met ZenFone 4, 5 en 6


Hier kennen we Asus vooral van de tablets maar ze maken ook telefoons. De vreemde PadFone is hier een voorbeeld van. De nieuwe ZenFone moet een meer reguliere Android-telefoon worden. Hij komt in drie smaken; 4, 5 en in 6 inch.

De Asus ZenFone 4 is de kleinste van het trio. Het scherm meet 4 inch en moet het doen met een WVGA-resolutie van 800 bij 480 pixels. Drijvende kracht is een 1,2 GHz Intel Atom (Z2520) processor. Normaal gesproken worden smartphones aangestuurd door processors van Qualcomm. Chipgigant Intel is maar een kleintje in de mobieltjes en tablet-wereld.

Asus ZenFone 4
De Asus ZenFone 4

Dan is er nog de ZenFone 5 met een 5 inch display met HD-resolutie (720p). De camera achterop schiet maximaal in 8 megapixel. Ook deze telefoon beschikt over een Intel-processor, een Atom Z2580 om precies te zijn op 2 GHz.

Asus ZenFone 5 front and back
De Asus ZenFone 5

Tot slot is daar nog de Asus ZenFone 6 met een niet verrassende schermdiagonaal van 6 inch. Helaas gebruikt ook deze 'fone' over een resolutie van 1280 bij 720 pixels wat relatief weinig is gelet op het formaat. Wat dan wel weer handig kan zijn is dat het beeldscherm naast handschoenen ook op styli reageert. De camera-resolutie komt uit op 13 megapixel. Onder de motorkap tevens een Intel Atom Z2580 op 2 GHz. Asus meldt verder dat de ZenFone 6 ondersteuning biedt voor twee simkaarten.

Asus ZenFone 6
De Asus ZenFone 6

Alle telefoons draaien Android 4.3 met daarboven op een eigen schil genaamd Zen UI. Asus zegt dat voor alle apparaten een update naar 4.4 Jelly Bean in het verschiet ligt.

Nieuwe PadFone mini

Het bedrijf had ook nog een upgrade van de PadFone mini in petto. Alhoewel van een upgrade niet echt gesproken kan worden als het schermformaat naar beneden gaat. De nieuwe PadFone mini krijgt namelijk een display mee van 4 inch. Ook de resolutie is naar beneden geschroefd; van qHD naar WVGA. Ook hier mag een Intel-processor z'n kunstjes vertonen; een op 1,6 GHz draaiende Atom Z2560. Helaas gaat ook de batterijcapaciteit naar beneden om uit te komen op 'slechts' 1.170 mAh.

Wanneer we de nieuwe Asus-telefoons in Nederland zullen aantreffen is nog maar de vraag. Normaliter worden ze geïmporteerd en dat gebeurt doorgaans zeer selectief. Laten we hopen dat ze komen want de ZenFone 4, 5 en 6 krijgen adviesprijzen mee van respectievelijk 99, 149 en 199 dollar.Praat mee over dit artikel