Samsung wil octacore processor in mobieltjes


Samsung heeft een demonstratie gegeven van de nieuwe Exynos 5 processor die uit acht cores bestaat. Deze octacore processor moet zowel krachtig als energiezuinig zijn. Uiteindelijk moet deze nieuwe processor in telefoons en tablets belanden.

Om dit te bewerkstelligen maakt Samsung gebruik van twee quadcore modules, de ene gebaseerd op de krachtige Cortex A15 terwijl de andere gebaseerd is op Cortex A7. Die laatste is minder krachtig, maar wel veel zuiniger. Het idee is om dit deel van de soc te gebruiken voor eenvoudige taken of wanneer weinig rekenkracht vereist is. Mocht meer rekenkracht nodig zijn dan doet het A15-deel mee. Dit principe heet big.LITTLE en de processor verbruikt 70% minder energie aldus Samsung.

Samsung Exynos 5 octa

Aan een processor alleen heb je niets. Hij moet in een product, zoals een smartphone of tablet. Het is zelfs denkbaar dat de Exynos 5 octa in de Galaxy S IV terecht komt, of hoe de opvolger van de Galaxy S3 ook gaat heten. Overigens zit in de Google Nexus 10 tablet ook een Exynos 5 processor, maar dan met twee A15-cores. Deze processor is weliswaar erg krachtig, hij is niet erg energiezuinig. Uit onderzoek van Anandtech bleek eerder al dat deze soc hierdoor niet geschikt is voor smartphones. Deze Exynos 5 octa moet dat wel zijn.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel