Nvidia toont indrukwekkende plannen voor 2011


Als het aan Nvidia ligt, krijgen we binnen een jaar telefoons en tablets met een Quadcore-processor. Dat blijkt uit een roadmap die is uitgelekt. Daarin beschrijft het bedrijf de plannen voor opvolgers van de populaire Tegra 2.

In het voorjaar komt Nvidia met de Tegra 2 3D, die 3D-video moet ondersteunen. De maximale processorsnelheid van de chipset gaat met deze update omhoog naar 1,2 Ghz. In het najaar van 2011 komt Nvidia met de Tegra 3. Die chipset zal nog grotere veranderingen brengen. Het aantal cores wordt verhoogd naar vier, en de kloksnelheid gaat naar 1,5 Ghz.

Tegra roadmap

Snellere smartphones

Met zulke processors worden smartphones en tablets echte krachtpatsers. Over de prestaties van de eerste smartphone met een Nvidia Tegra 2 processor, de LG Optimus 2X Speed, hadden we al niet te klagen. Dat toestel zal in de loop van het jaar ingehaald worden door nog snellere smartphones.

Een andere interessante verbetering vinden we bij de grafische prestaties, vooral waar het de schermresolutie betreft. We zagen bij de iPhone 4 dat Apple de scherpte van het beeldscherm verhoogde door bij een gelijkblijvend schermformaat de resolutie te verbeteren. We zullen in de toekomst steeds hogere schermresoluties zien. De Tegra 3 ondersteunt resoluties tot 1366 x 768 pixels op de smartphone, en 1920 x 1200 pixels op tablets.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel