Vodafone geeft vrijwillig afsluiten telecom Egypte toe


Als gevolg van de onlusten in Egypte is afgelopen weekend al het internet- en telefoonverkeer in het Noord Afrikaanse land afgesloten geweest. Vodafone geeft in een verklaring toe vrijwillig het telecomnetwerk platgelegd te hebben.

Protesteren en het organiseren van demonstraties werd door het gebrek aan moderne communicatiemiddelen bemoeilijkt, iets wat precies de bedoeling was. Het meewerken hieraan komt Vodafone op veel kritiek te staan.

    "Vodafone herstelt dienstverlening voor Egyptische klanten deze morgen, zo snel als mogelijk is.

    We willen benadrukken dat de Egyptische autoriteiten beschikken over technische middelen om ons netwerk te sluiten, en als het dit gedaan had het veel langer voor onze klanten geduurd had om onze dienstverlening te herstellen.

    Er waren voor ons geen juridische of praktische mogelijkheden, zowel voor Vodafone als voor andere Egyptische operators, om het sluiten te voorkomen en gehoor te geven aan de oproep van de autoriteiten..."

Vodafone-winkel in Cairo. Naar verluid betekent de graffiti 'collaborateurs'

Kritiek

De actie levert Vodafone veel kritiek op, onder meer van Amnesty International. In een verklaring verschuilt Vodafone zich achter de dubbelzinnige regelgeving van het land; het moest van de wet. De roep op het bedrijf om zich terug te trekken uit Egypte zwelt de laatste dagen aan.



Praat mee over dit artikel