Operators melden recorddrukte rond oud en nieuw


Het lijkt een jaarlijks terugkomend fenomeen; de sms-records rond oud en nieuw. Vrijwel alle operators melden een record rondom de jaarwisseling. Daarnaast is mobiel internet sterk in opmars om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen.

De drukte uit zich met name rond 22.00 oudejaarsdag tot 04:00 's nachts in het nieuwe jaar. Zo meldt Vodafone maar liefst 11% meer sms-verkeer te hebben verwerkt dan vorig jaar waarmee het totaal uitkwam op 28 miljoen sms berichten. Minder populair is het traditionele telefoongesprek; 'slechts' 6,4 miljoen mensen feliciteerden elkaar mondeling. Dit aantal is echter wel iets hoger dan vorig jaar.

Drukker was het overigens bij het netwerk van T-Mobile. Alle klanten bij elkaar sms'ten maar liefst 30 miljoen berichten bij elkaar, terwijl de operator 8,3 miljoen telefoongesprekken afhandelde. Het jaar daarop had T-Mobile nog 30% minder sms-berichten en 5% minder telefoongesprekken te verwerken.

KPN

Enige operator die niet zelf met cijfers kwam was KPN en daar was ook een goede reden voor; het bedrijf zag als enige operator in Nederland het aantal berichten en telefoongesprekken afnemen. Stuurden alle KPN-klanten vorig jaar nog gezamenlijk 27,7 miljoen tekstberichten, dit jaar hoefde het oud-staatsbedrijf nog maar 26,3 miljoen berichten te verwerken. Het aantal gesprekken lag op 5,8 miljoen, terwijl dat een jaar eerder nog 6,3 miljoen was. De daling is overigens deels te verklaren door de acties die het bedrijf rond de jaarwisseling had. Zo konden klanten tot 22.00 oudejaarsdag gratis sms'en.

Mobiel internet in opmars

Interessant is dat vrijwel alle operators positieve cijfers brengen over het verbruik van mobiele data. Zo meldt T-Mobile een stijging in mobiel internet van maar liefst 100% tot een ongekende 3 terabyte. Vodafone weet dit aantal te verklaren door de toegenomen populariteit van Twitter, Facebook en Hyves waar men elkaar veelvuldig gelukkig nieuwjaar wenste.



Praat mee over dit artikel