Sony Xperia S review

· 13 reacties

In onze handen ligt een Sony Xperia S. Het is lang geleden dat we een Sony-telefoon in handen hebben gehad. Het was de Sony CMD-J7 ergens rond de millenniumwisseling.

Niet lang daarna voegden het Japanse Sony en Zweedse Ericsson hun telefoonactiviteiten samen en gingen verder als Sony Ericsson. Het bracht klassiekers uit als de T68i en de P800.

Ondanks deze innovatieve producten wist het nooit een substantieel marktaandeel te bemachtigen. Daarnaast voelde de joint-venture altijd aan als een 'moetje' en botsten de Zweedse en de Japanse cultuur op punten. Sony kocht eind 2011 de aandelen Ericsson over en besloot alleen verder te gaan. De Xperia-naam bleef en de S was de eerste nakomeling van de alleenstaande moeder. Toch zijn de roots van vader nog aanwezig in de vorm van interne chips.

Het moge duidelijk zijn dat we door de recentelijke ontwikkelingen nog meer uitkijken naar deze telefoon. Het is de eerste uit de nieuwe Xperia NXT-serie waar ook de Xperia P en Xperia U deel van uit maken. De Xperia S is de grootste van de drie en wordt daarom ook neergezet als hét vlaggenschip. Des te meer reden een goede indruk neer te zetten. Het zal het niet makkelijk krijgen met concurrenten als de HTC One X en de LG Optimus 4X HD die in tegenstelling tot deze Xperia S wel over een quadcore-processor en vanaf de dag van lancering over Android Ice Cream Sandwich beschikken. Maar wat maakt het uit als de Xperia S op moment van schrijven wel verkrijgbaar is en de HTC en LG niet. Wij testte de Xperia S met Android Gingerbread 2.3.7.

Plus- en minpunten Sony Xperia S

  • Veel eigen en nuttige apps
  • Goede camera
  • Uniek design
  • Laggy
  • Scherm is waar stofmagneet
  • Beperkte kijkhoek

Wat zit er bij het toestel?

De Sony Xperia S komt in een ongebruikelijk platte en grote vierkante doos. Het is duidelijk dat Sony het geheel anders wil doen dan voorheen. Binnenin vinden we naast het toestel een energiezuinige GreenHeart-oplader waarop overigens nog Sony Ericsson staat. Tevens meegeleverd een USB-datakabel en een in-ear koptelefoon met geïntegreerde microfoon en bedieningsknop. Sony is zo vriendelijk meerdere dopjes mee te leveren in verschillende formaten. Er is een tevens een Startup guide en een boekje met belangrijke informatie.

Tevens meegeleverd zijn twee NFC SmartTags waarover later meer. Het zijn kleine gekleurde plastic hangertjes ter grootte van een 2 euromunt. Het idee is dat je hem aan je sleutelbos kunt hangen. Zoals gezegd bespreken we de functie van deze SmartTags verderop in onze review.

Uiterlijk

Sony heeft direct een stempel gedrukt op het design. De Xperia S krijgt een doorzichtige strip mee aan de onderzijde. Deze is daar niet louter voor esthetische redenen te vinden, wie goed kijkt ziet een fijn draad lopen dat als antenne dienst doet. In de praktijk werkt dit trouwens ook daadwerkelijk, het ontvangst zoals aangegeven was beter dan sommige andere smartphones. De bedieningstoetsen zijn weliswaar op deze transparante strip weergegeven, de daadwerkelijke knoppen zitten er net boven, aangeduid door een licht wit stipje. Je hebt redelijk wat 'vinger' nodig om ze te activeren en voormalig Galaxy S2-bezitters zullen Sony vervloeken voor het omwisselen van de terug- en optieknop. Eenmaal ingedrukt licht de transparante balk in het wit op. De Xperia U beschikt over de mogelijkheid om naast wit ook andere kleuren weer te geven, de Xperia S kan dat niet. Er zijn daarnaast ook geen mogelijkheden in het menu om dit uit te zetten of om de duur ervan aan te passen.

De voorzijde is vrij rechthoekig en het beeldscherm is in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Galaxy Nexus helemaal plat. We zijn niet helemaal wild van de plaatsing van de luidspreker. Deze is relatief diep ingefreesd in het beeldschermpaneel en vult zich op den duur met stof en ander vuil dat je door dagelijks gebruik verzamelt. Aan de linkerzijkant vinden we de Micro USB-aansluiting netjes weggestopt achter een klepje. Het vereist wel wat gepiel om deze te openen en te sluiten. Het lukte ons pas na een week dit in één handeling te doen. Door het weggestopte karakter is een dock niet mogelijk zoals bij de Xperia P wel het geval is. Eenmaal aan het stroom licht een notificatielampje aan de voorzijde van het apparaat op.

Rechts zit een soortgelijke aansluiting, ditmaal een HDMI-poort. Daaronder de volumeknoppen en tevens een fysieke cameratoets. De achterzijde verkeerd nog in een identiteitscrisis vanwege het kenmerkende Sony Ericsson-logo. Sony heeft er bewust voor gekozen deze nog even aan te houden vanwege de herkenbaarheid. Op den duur zullen Sony-telefoons het zonder het Liquid Energy-logo moeten doen. Bovenaan is de 12,1 megapixel camerasensor geplaatst met daar net onder de LED-flitser. De camerasensor zit relatief diep zodat je niet snel met je vinger het glas vuil maakt. Ook is er een relatief grote speaker geplaatst met een secundaire microfoon. In tegenstelling tot de voorzijde is de achterzijde wel bol. Het gebruikte materiaal is mat en voorzien van een speciale nano-coating. Het blijft daardoor vrij van vingerafdrukken en eventuele vlekken. Dit gaat niet op voor de voorzijde die zich als een echte stofverzamelaar gedraagt.

Ondanks dat de Xperia S een ingebouwde niet zelf verwijderbare batterij heeft, is het toch mogelijk de achterkant te verwijderen. Dit is alleen om de microSIM-kaart te verwisselen. Een erg omslachtige manier als je het ons vraagt. Bovendien krijg je naast een iets dikkere telefoon ook een minder stevige behuizing die eerder zal kraken. Wat ons betreft had die SIM-slot ook elders of in het zicht geplaatst mogen worden. Onderop zit de primaire microfoon en een mogelijkheid om een koordje vast te maken.

Bovenop zit de aan-/uitknop en de 3.5 mm audio jack-aansluiting. Naast de hier geteste zwarte versie is er ook een witte variant verkrijgbaar.

Uithoudingsvermogen

We zijn wel erg te spreken over de batterijduur van deze Sony Xperia S. We zijn met smartphones erg gewend geraakt aan een kleine dag uithoudingsvermogen. De Xperia S zit daar niet veel vanaf, maar met anderhalve dag aan energie doet de Xperia S het gewoon erg goed. Dat is niet alleen te wijten aan de grote 1.700 mAh batterij, Sony heeft ook software meegeleverd die een handje kan helpen om stroom te besparen.

Je kunt dat zo instellen dat een vooraf ingesteld profiel geactiveerd wordt zodra de batterij minder is dan een tevens zelf in te stellen limiet. Zet bijvoorbeeld WiFi, GPS en automatisch synchroniseren uit als de batterij nog 25% vol is. Hiernaast is ook een gepaalde periode te selecteren waarin een profiel actief moet worden. Zo kun je 's avonds bijvoorbeeld bepaalde zaken uitschakelen die je in je slaap toch niet nodig hebt. Handig en slim van Sony die het ontbreken van de "automatisch helderheid"-optie goed compenseren.

Belkwaliteit

Op het gebied van belkwaliteit hadden we niets bijzonders op te merken. Gewoon goed. Er is een tweede microfoon aanwezig om achtergrondgeluid te filteren. Sony heeft het belscherm slim aangepast zodat naast de dailer ook de gemiste en ontvangen oproepen worden weergegeven. Dit is overigens uit te schakelen via de optieknop. Daarnaast is er een tabblad met alle contacten en een tabblad met daarop je favorieten.

Beeldscherm

Naast smartphones maakt Sony ook televisies dus we zijn erg benieuwd naar het beeldscherm op de Xperia S. Het begint goed, want Sony heeft gekozen voor een 4,3 inch HD-scherm met een resolutie van 1.280 x 720 pixels wat neerkomt op een PPI van 342. Dat is dus meer dan het Retina-display van de iPhone wat zorgt voor een haarscherp en levensecht beeld. Sony noemt het een Reality Display. Er is gekozen voor de TFT-techniek dat een hogere kleurechtheid heeft dan bijvoorbeeld (Super) AMOLED. Helaas valt de kijkhoek wat tegen en worden de kleuren wat flets.

Mobile Bravia Engine demo
Beweeg de muis over het plaatje om de Mobile Bravia Engine aan te zetten

Naast het Reality Display beschikt de Xperia S over de BRAVIA® Engine. Het is een filter dat ervoor zorgt dat foto's en bewegende beelden scherper worden, een hoger contrast krijgen en minder ruis hebben. Het is lastig uit te leggen zonder te zien, maar ga er vanuit dat je goed merkt wanneer het uit staat. En geloof ons, dat wil je niet.

Menu

Sony gebruikt Android voor haar smartphone en dat is terug te zien in de besturing en menu's. Toch heeft Sony een eigen schil gemaakt die op punten veel lijkt op dat van de iPhone, of lijkt de iPhone op de Xperia S? Zo bestaat het menu uit pagina's met icoontjes van apps waarin je horizontaal kunt bladeren. Jammer genoeg kun je niet van uiterst links naar de rechter pagina bladeren. Dat zou handig zijn omdat je iedere keer dat je het menu opent op de eerste pagina begint.

Je kunt de sortering van apps zelf bepalen, maar je kunt ook kiezen voor alfabetisch of meest gebruikt. Een app wissen of verplaatsen gaat door op de knop rechtsonder te klikken. Het wiebelige effect lijkt wederom op dat van de iPhone. Ook overeenkomstig met Apple is de manier hoe je vanuit het lockscreen de telefoon kunt unlocken door gemiste oproepen of ontvangen berichten naar rechts kunt vegen.

Wat opvalt is de grote hoeveelheid animaties die het systeem moeten opvrolijken. Juist omdat dit vrij subtiel gaat stoort het niet. De door Sony gemaakte launcher is ook best snel, bladeren tussen de homescreens gaat vrij snel. En een pinch-to-zoom zorgt dat alle widgets zichtbaar worden. Sony heeft er zelf ook een aantal gemaakt, waarvan het energiebeheer de meest bruikbaarste is. Wat we echter wel missen zijn snelkoppelingen onder de notificatie dropdown bar. Als je nu WiFi aan of uit wilt zetten moet je helemaal het menu in. Een en ander is natuurlijk op te lossen via een widget.

Telefoonboek

De contactenlijst is dezelfde app als de telefoon-app. Het verschilt alleen in welk tabblad er geopend wordt. Toch zijn twee aparte icoontjes wel handig. Het contactoverzicht is duidelijk en erg herkenbaar voor Android-gebruikers. Sony heeft slechts kleine aanpassingen gemaakt zoals de nauwe Facebook-ondersteuning.

Messaging

Berichten worden als conversatie weergegeven en zijn desgewenst ook met een ster te markeren als favoriet. Zo kun je bepaalde berichten van speciale personen snel terugvinden. De grootste verdienste van Sony gaat echter uit naar het toetsenbord. Naast als regulier toetsenbord kun je deze op een Swype-achtige manier gebruiken waarbij je woorden invoert door van letter naar letter te vegen. Het is geen Swype maar werkt wel zo, maar bovenal het werkt bijzonder goed. En mocht onverhoopt een verkeerd woord gekozen worden dan is een alternatief zo gevonden boven het toetsenbord.

Uiteraard is er de Gmail en Google Talk-toepassing maar er is ook een aparte E-mailclient die ondersteuning biedt voor POP3, IMAP4 en zelfs Microsoft Exchange.

Connectivity

Naast Bluetooth (versie 2.1) en 2.4 GHz WiFi b/g/n biedt de Xperia S ondersteuning voor DLNA waarmee je content ook draadloos op je HDTV kunt weergeven. En houd je liever van draden dan biedt de HDMI-aansluiting uitkomst.

Waar het echter bij de Xperia S qua connectivity natuurlijk om draait is de NFC-ondersteuning. Sony levert een tweetal zogenaamde SmartTags mee die van NFC zijn voorzien. Aan iedere tag kunnen andere handelingen gekoppeld worden zoals achtergrond instellen, applicatie starten, Bluetooth aan- of uitzetten, sms-berichten versturen, webpagina's openen, etc. Vrijwel iedere instelling die je kunt doen met je Xperia S is in te stellen. Het idee is dat je thuis een SmartTag hebt liggen, op het werk en/of in de auto en aan iedere tag andere handelingen koppelt. Stap je bijvoorbeeld in je auto en hou je de Xperia S tegen de SmartTag aan dan zet hij GPS aan, Bluetooth aan en opent hij de navigatiesoftware. Kom je op het werk dan zet je GPS weer uit en de ringtone op stil.

De app lijkt wel wat op de betaalde Android-app NFC Task Launcher maar dan gebruiksvriendelijker. Het is goed om te zien dat een fabrikant zijn nek uit durft te steken voor een oude techniek die voor gebruikers best bruikbaar kan zijn. Er zijn vier verschillende SmartTags ieder te herkennen aan de kleur. Heb je twee dezelfde kleuren dan zijn ze voor de Xperia S identiek aan elkaar. Je moet dus verschillende kleuren hebben.

Camera

Blij verrast waren we door de camera van de Xperia S. Inmiddels weten we dat het aantal megapixels niets uitmaakt voor de kwaliteit van de foto's, maar in het geval van deze Sony gaat dat niet op. Vooral de scherpte van foto's is erg goed. Zelfs in lastige lichtomstandigheden en bij lichte bewegingen. Dit komt door Sony's Exmor™ R techniek dat zelfs bij weinig licht respectabele foto's weet te maken. Wat verder opvalt is de de lachdetectie die is in te stellen van glimlach tot grote lach. Er komt een balkje in het beeld dat de hoeveelheid glimlach aangeeft en bij een bepaald niveau schiet hij een foto. Nooit eerder zagen we zo'n gedetailleerde glimlachdetectie, dat bovendien ook nog goed werkt.

Verdere instellingen zijn scèneherkenning, 3D-veegpanorama, resolutie (12MP 4:3, 9MP 16:9, 2MP 4:3 en 2MP 16:9), flitser (automatisch, opvul, rode-ogenreductie en uit), zelfontspanner, geolabels, opnamemodus (knop op scherm, vastleggen met aanraken en alleen cameratoets), sluitergeluid en snelstarten. Via die laatste optie kun je door de cameratoets ingedrukt te houden vanuit standby direct een foto schieten. Handig om geen moment te hoeven missen.

De videocamera schiet maximaal in Full HD resolutie, maar kan ook in HD 720p, VGA en MMS-formaat filmen. Er is beeldstabilisatie aanwezig, alsmede fotolicht, zelfontspanner, scherpstelmodus (enkele autofocus, gezichts-detectie en oneindig), lichtwaarde, witbalans, en lichtmeting (centrum, gemiddeld en spot). Bovendien zijn er diverse scène-instellingen mogelijk.

Foto's geschoten met de Sony Xperia S
Foto's geschoten met de Sony Xperia S

Sony maakt gebruik van de standaard Android gallerij-toepassing om foto's en videos te bekijken. Wel is er een aparte app waarin de 3D-content bekeken kan worden. Uiteindelijk behoort de 12,1 megapixel camera met f/2.4 aperture van de Xperia S wat ons betreft tot de top van de markt. De cameratoets is wel wat gevoelig, een lichte aanraking en hij stelt al scherp. Dat had van ons wat stugger gemogen.

Aanwezige programma's

Naast de voor Android-telefoon bekende toepassingen vinden we er ook een aantal waar Sony aan heeft gesleuteld en enkele nieuwe. Vooral wat Sony met het telefoonboek en de alarm-app heeft gedaan is positief. Zo kent de alarm-app veel handige functies en vooringestelde profielen om optimaal en uitgerust wakker te worden. Verder is er natuurlijk de Timescape app die we in eerdere reviews al eens bespraken.

Noemenswaardiger is de muziekspeler. Sony heeft alvast enkele muzieknummers geplaatst zodat je out-of-the-box muziek kunt beluisteren. Zet vooral de xLOUD functie aan, zet de ClearBass wat hoger en gebruik een eigen koptelefoon. Het geluid waarop je vervolgens getrakteerd wordt is subliem. Luister je liever naar de radio dan zorgt de integratie met TrackID ervoor dat je een nummer waar je net even niet op de naam van kunt komen zo op kunt zoeken en kopen. Sony levert de eigen muziekwinkel Music Unlimited mee maar dat gaat voor Nederland pas in de zomer van 2012 open.

Wel open is de PlayNow winkel waar je allerlei content kunt vinden waaronder games, apps, geluiden en afbeeldingen. De Xperia S is PlayStation Certified waardoor je in theorie PlayStation-spellen zou kunnen spelen. Helaas geldt ook hiervoor dat deze spellen pas na de zomer beschikbaar komen.

Games

De Sony Xperia S beschikt niet over voorgeïnstalleerde spellen. Deze zijn natuurlijk te downloaden uit de nieuwe Google Play Store, voorheen de Android Market. En mocht dat niet genoeg zijn dan is er voldoende content te vinden in de zojuist besproken PlayNow-winkel. Vervelen is geen optie.

Extra's

Android beschikt al enige tijd over eigen navigatiesoftware in de vorm van Google Navigation (beta) dat weliswaar erg eenvoudig is, het is gratis én het werkt! Toch vond Sony het nodig aparte navigatiesoftware toe te voegen; WisePilot. Gratis is het niet, maar er is wel een gratis probeerperiode. Het is natuurlijk maar net waar je voorkeur naar uit gaat.

Conclusie

We zijn na onze testperiode met de Sony Xperia S stiekem wel een beetje verliefd geworden. Het is gewoon een fijne telefoon met een karakteristieke uitstraling. De software draait weliswaar nog onder het wat verouderde Gingerbread, het is wel erg stabiel en we hebben tijdens de anderhalve week test weinig vastlopers gehad. Een update naar Ice Cream Sandwich zit er aan te komen en tot die tijd is prima met Gingerbread te werken.

Wel hopen we van harte dat Sony wat doet aan de traagheid hier en daar. Vooral in de browser gaat het scrollen erg langzaam/laggy. Dit doet het toestel geen recht aan en dat kan beter. Het zal een kwestie van optimaliseren zijn, want in theorie is de Xperia S met z'n 1,5 GHz dualcore-processor (Qualcomm MSM8260) snel genoeg. Maar goed, dat vergeven we de Xperia S snel als we de cameratoepassing openen. Wat een mooie foto's schiet deze smartphone. Nogmaals, staar je niet blind op megapixels maar deze 12,1 megapixel schieter maakt in de praktijk écht mooie foto's. En daarvoor hoef je niet eens veel licht bij te hebben, iets waar telefoons nogal eens in belanden.

Al met al laat Sony bij ons een goede indruk achter. Het Japanse bedrijf met de transparante balk echt iets anders gedaan en het geeft het toestel een unieke kop. De integratie met alle Sony-diensten en technieken is duidelijk merkbaar en het geeft de Xperia S echt toegevoegde waarde. Bovendien heeft Sony echt werk gemaakt van zaken als achtergronden, animaties en zelfs lettertypes waardoor het allemaal net even mooier wordt. Perfect is de Xperia S echter niet en we hopen dat de Android-update naar Ice Cream Sandwich daar wat aan kan doen. Maar als dit Sony's eerste smartphone is uit de NXT-serie dan belooft dat veel goeds voor de toekomst.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony S review