Motorola Moto G5 reviews


Lees hier Motorola Moto G5 reviews. Help ook anderen door te laten weten wat jij van de Moto G5 vindt en maak kans op € 50. Is dit een goede mobiel of moeten anderen hem juist links laten liggen? Vul het formulier in en laat je eigen Motorola G5 review achter. Iedere maand verloten we een tegoedbon van € 50.


8,0
1 review
5 sterren
0 reviews
4 sterren
1 review
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

“Een snelle, goed geprijsde smartphone met Android 7”

Bart Breij ·

  • Uitstekende prijs-kwaliteit
  • Android 7.0 zonder rommel
  • Goed beeldscherm
  • Goede vingerafdrukscanner
  • Verrassend snel
  • Camera bij mindere omstandigheden
  • Hoeveelheid updates onbekend bij Lenovo

De Moto G-serie was al vanaf de eerste generatie een schot in de roos en dat is niet gek. Alleen als je een dubieus merk uit China importeert, ontsnapt aan de importheffing en het systeem middels ingewikkelde ingrepen weet om te toveren tot een Nederlandse versie van Android, heb je meer waar voor je geld.

Op de Nederlandse markt is de Moto G5 al jaren een goede prijsbewuste keuze en ook bij de Moto G5 (inmiddels van Lenovo), is de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend.

**Schitterend scherm**

Voor minder dan 200 euro koop je een smartphone met een schitterend, helder 5 inch-beeldscherm. Het toestel is iets groter dan bijvoorbeeld de iPhone 7, maar is met zijn bolling aan de achterkant heel goed stevig vast te houden. Daardoor kan je ook met kleine handen prima aan de bovenkant van het scherm komen - de telefoon heeft een hele handige, functionele vorm.

**Ouderwets verwisselbare achterkant**

De behuizing is voor het eerst van metaal. Het ziet er met zijn bronzen tint niet heel premium uit, maar wat wil je voor dit geld. Het is wel een stap vooruit ten opzichte van de vorige Moto G's. Als je het achterklepje ouderwets los moet doen om 1 of 2 simkaarten, een sd-kaart en de batterij in het toestel moet doen, merk je dat het achterkantje wel van plastic is. Geen probleem.

Omdat je de achterkant eraf kan halen, kraakt de behuizing soms een beetje als je de telefoon stevig vasthoudt - net zoals vroegah. Maar: je hoort het amper, het voelt niet fragiel en het is zelfs erg fijn dat je de batterij zo makkelijk kan vervangen. Even op eBay kijken, nieuwe batterij kopen en je hebt geen reparateur meer nodig!

**Hoe goed is de batterij van de Moto G5?**

De batterij zelf vind ik moeilijk in te schatten na een volle week gebruik. De ene dag heb ik na de werkdag om 18.30 uur nog 70 procent batterij over (!), de andere dag is dat 40 procent en is de telefoon leeg om half tien. Ik hoop dat dat laatste incidenteel is, maar dat weet ik niet. De rest van de dagen was de 2800 mah batterij genoeg om een dag lang mee te gaan.

**Snel en stabiel**

De Moto G5 draait op een uitgeklede versie van Android 7.0 Nougat, zonder rommel in het systeem. En dat merk je: hoewel de technische specificaties niet heel indrukwekkend zijn, is de telefoon (verrassend) snel en stabiel. Je hebt met Nougat ook de gave mogelijkheid om twee apps naast elkaar te draaien (bijvoorbeeld een sportwedstrijd en Twitter) en de standaardfuncties als de klok ogen wat fraaier, verfijnder dan bij Android 6.0.

Lenovo heeft er verder wat handige toefjes aan toegevoegd. Zo start je de camera door de telefoon vanuit je pols te schudden, vanuit standby of ergens anders in het systeem. Een foto is zo gemaakt.

**Camera: foto's en breedbeeldselfies**

De camera is helaas het minste punt van de telefoon. Hij schiet razendsnel en je kan kiezen tussen 4:3 en breedbeeldfoto's, maar de kwaliteit laat wat te wensen over. Bij binnenomgevingen of bewolking zie je de eerste ruis op de foto's al.

Bij ideale omstandigheden, met volle zon bijvoorbeeld, lijkt het wel een totaal andere camera. Ik heb dezelfde foto's geschoten met een iPhone 6 en Moto G5: ze lijken sprekend op elkaar. Bij mindere omstandigheden, is de iPhone de Moto G wel echt de baas.

De voorcamera is ok, en heeft breedbeeld wat ervoor zorgt dat je lekker veel op de foto kan zetten naast je eigen gezicht.

**Camera: filmen en concurrentie**

Qua filmen houdt het toestel niet over. Er is weinig beeldstabilisatie en de lens zoekt wat naar focus en licht. Je moet er niet je trouwvideo mee opnemen zeg maar.

Maar: alle waar naar zijn geld. Zover ik weet heb je voor dit geld geen betere camera's in een smartphone zitten. Het is alleen jammer dat Moto zijn betere camera voorbehoudt aan de grotere Moto G5 Plus. Blijkbaar moet je inleveren op beeldkwaliteit als je een compacter toestel wil. Dat is jammer.

**Sublieme vingerafdrukscanner**

Waar de Moto G5 in schittert naast het beeldscherm en de kale versie van Android 7.0, is de vingerafdrukscanner. Die is werkelijk razendsnel en werkt makkelijk op meerdere vingers. Een uitstekende en snelle beveiliging van je smartphone. Ik vergeleek de Moto G5 al even met de iPhone 6... nou... de vingerafdrukscanner van de Moto G5 is echt beduidend beter. Hij slaat altijd aan bij de vingers die je hebt ingesteld, ook als je bijvoorbeeld wat bezweet bent, en reageert direct. Bovendien zit ie niet op de achterkant van het toestel zoals bij veel Huawei's en andere concurrenten, maar direct onder het scherm. Een logische en goede plek.

**Moto G5: conclusie**

De Moto G5 is een prima en goed geprijsd toestel voor dagelijks gebruik. De batterij vind ik nog wat moeilijk in te schatten en de camera valt helaas wat tegen, maar dat zie je altijd voor deze prijs. Voor de rest krijg je juist kwaliteiten die heel behoorlijk zijn voor deze prijs. De telefoon is snel, je krijgt een versie van Android zonder rommel en het beeldscherm is prachtig.

5 1

Voeg jouw review toeHelp anderen en maak zelf kans op € 50

Maximaal 5 plus- en/of minpunten

Klik hier om ook een review te geven