BlackBerry Bold 9700 review

· 1 reactie

Wanneer er als fabrikant zelfs een liedje over je toestellen en diensten wordt gemaakt, weet je dat je goed bezig bent. Okey, het is een slecht nummer, maar dat anderen proberen mee te liften met je succes is toch een compliment.

En het zegt ook wat over de BlackBerry, het is allang geen toestel meer voor zakenlui alleen.

Vooral het pingen (soort van SMS’en over het internet), is populair bij jongeren. En zorgt ervoor dat steeds meer jongeren met een BlackBerry in hun zak lopen. Naast pingen, kan je foto’s nemen met de 3.2 megapixel camera, snel typen met het QWERTY toetsenbord en snel internetten met 3G en HSDPA. Verder heeft de Bold 9700 een compacter en stijlvoller uiterlijk dan zijn voorganger.

Concurrentie kan de BlackBerry Bold 9700 verwachten van de Nokia E72, al eerder door ons gereviewed, Samsung B7330 OmniaPRO en de HTC Snap S520. Alledrie ook voorzien van een QWERTY toetsenbord, en dezelfde connectiviteits- en organizercapaciteiten.

Benieuwd naar de videoclip? Klik hier voor het YouTube filmpje.

Plus- en minpunten BlackBerry Bold 9700

  • Design
  • Uithoudingsvermogen
  • Bouwkwaliteit
  • Stoffig besturingssysteem

Wat zit er bij het toestel?

Helaas kregen wij een zogenaamde ‘reviewers package’, dus hadden wij de BlackBerry Bold 9700 in een schamel doosje waar alle accessoires net in pasten. Over de doos kunnen we dus niet zo veel zeggen, behalve dat je een andere krijgt dan dat wij kregen. Waar wel wat over kunnen zeggen is de inhoudt; deze is zeer volledig. Naast de batterij (1500 mAh), zit er in het pakket een: oplader, USB-kabel, stereo headset, pouch, handleidingen en software cd’s, en een microSD-kaart van 2 GB. De kwaliteit van de accessoires is prima en hier valt dan ook niet zo veel over te melden.

Uiterlijk

De betekenis van het Engelse woord ‘bold’ is vet. Waar de vorige BlackBerry Bold haar naam nog eer aan deed, valt dit bij de nieuwste versie reuze mee. De Bold 9000 telde nog 114 x 66 x 14 mm, de 9700 heeft wat vet ingeleverd en meet een grootte van 109 x 60 x 14. Van zowel de lengte als de breedte is ongeveer 6 mm afgehaald. Dit lijkt niet zo veel, maar het is opmerkelijk hoe anders de BlackBerry 9700 aanvoelt als zijn voorganger. Het formaat is dus eigenlijk precies goed, niet te groot en niet te klein. Verder geeft het gebruikte materiaal de Bold 9700 een stijlvol, strak uiterlijk. Eerlijk gezegd, vinden we de BlackBerry Bold een genot voor het oog.

De voorkant van het toestel is als het ware in tweeën gedeeld, de bovenste helft bestaat uit de oorluidspreker, een LED-lichtje en het beeldscherm, de onderste helft uit alle toetsen. Ook al lijkt op het eerste gezicht het toetsenbord wat samengedrukt, schijn bedriegt. De toetsen zijn groot genoeg om moeiteloos te kunnen gebruiken. Ook het trackpad werkt uitstekend en ten opzichte van de trackball, die voor nogal wat problemen zorgde bij voorgaande modellen, een welkome vooruitgang. Links van het trackpad zit de opneem- en menutoets, rechts van het trackpad de terug- en ophang/uitschakeltoets.

Als we naar de zijkanten kijken zien we gaan opvallende dingen. De rechterzijkant heeft een cameratoets en een volumetoets. De linkerzijde een 3.5mm audio jack plug in, een microUSB-poort en een knop om voicedailing en andere opdrachten uit te laten voeren door middel van spraak. De bovenzijde is 1 knop die aan beide uiteinden in kan worden gedrukt. Het linkeruiteinde zorgt ervoor dat het toestel vergrendelt wordt, het rechteruiteinde activeert de standbymodus of zet het toestel op mute.

Als laatste bespreken bekijken we de achterkant van het toestel. Hier is de 3.2 megapixel camera met LED-flits te vinden. Ook valt op dat de batterijklep een leerachtig oppervlak heeft. We vonden het niet helemaal bij de rest van het veelal glimmende materiaal passen, maar het heeft wel praktisch nut. Want het voelt prettig aan wanneer je het toestel in je handen hebt, en het zorgt voor extra grip. Onder de batterijklep is de microSD-kaart sleuf te vinden. Dit kaartje kan geplaatst worden zonder dat de batterij moet worden verwijderd. Om de SIM-kaart te plaatsen is verwijderen van de batterij wel vereist.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van de BlackBerry Bold 9700 is bijzonder goed voor een smartphone. Het toestel zou volgens de fabrikant een standbytijd van 408 uur en een spreektijd van 6 uur moeten hebben. In werkelijkheid houdt de batterij het met gemak 4 dagen vol met ongeveer 10 minuten aan gesprekken en een uur de andere functies van de telefoon per dag te benutten. Overigens was dit met de schermhelderheid voortdurend op 100%.

Belkwaliteit

Bellen met de Bold is gewoonweg uitstekend. Het geluid is kraakhelder en bovendien kan het vrij hard. Verder waren er totaal geen problemen tijdens het bellen. Wanneer je in het beginscherm een letter op het QWERTY toetsenbord indrukt, komen de contacten die deze letter in hun naam hebben in beeld. Daarna kan je met het trackpad de gewenste persoon selecteren en bellen.

Daarnaast is het mogelijk om tijdens het gesprek de persoon aan de andere kant van de lijn in de wacht te zetten, of een deelnemer toe te voegen, doorverbinden, dempen en de luidspreker te activeren.

Verder kan je het hele menu benaderen tijdens het bellen. Door op het groene telefoontje te drukken, wordt het logboek geopend. Echter hier wordt niets meer weergegeven dan de ontvangen, uitgaande en gemiste oproepen. Per contact is een iets uitgebreider overzicht beschikbaar.

Beeldscherm

Om de Bold 9700 wat compacter te maken, is het beeldscherm iets kleiner dan die van zijn voorganger. Het TFT beeldscherm telt 2.44 inch beeldscherm, heeft een resolutie van 480 x 360 pixels en geeft 65K aan kleuren weer. De beeldkwaliteit is geweldig. De helderheid en het contrast zijn behoorlijk goed en ook buiten in de zon is het scherm prima af te lezen. Bovendien lijdt de kwaliteit van de kleuren er niet onder. Ook deze Bold heeft een scherm die breder dan lang is. Deze keer is voor een aspectratio van 4:3 gekozen, om zo de ruimte te kunnen besparen voor het compacter maken van het toestel. Maar het scherm is nog steeds groot genoeg om er met plezier emails en andere berichten op te lezen en te typen. De lichtsensor boven het scherm zorgt ervoor dat de helderheid automatisch wordt aangepast aan de omgeving, zodat er energie wordt bespaart. Kortom, we zijn weer net zo onder de indruk van het scherm van als dat we waren van die van zijn voorganger.

Menu

Net als de Storm2, draait de BlackBerry Bold 9700 op de vijfde versie van het besturingssysteem van BlackBerry. Maar deze versies zijn niet helemaal hetzelfde aangezien het besturingssysteem van de Storm2 is geoptimaliseerd voor touchinput. Wat wel bij allebei de toestellen hetzelfde is, zijn de iconen en animaties van de verschillende menu- en submenu’s.

Het is nog steeds hetzelfde saaie en ouderwetse menu als altijd. Hier kan je wel wat aan doen door ‘themes’ te downloaden, maar die veranderen niet een submenu. En submenu’s bestaan alleen uit woorden, geen plaatjes of icoontjes. Alleen tekst. Ook al geeft de doelgroep waar RIM op mikt hier niets om, wil RIM met haar BlackBerry’s echt de wereld overnemen, dan zal hier toch wat aan moeten worden gedaan.

Verder verschilt het OS een beetje van alle andere op de markt, en zal je, als dit je eerste BlackBerry wordt, toch moeten wennen. Bepaalde onderdelen van het besturingssysteem staan net op een andere plek, waardoor je in het begin toch even aan het zoeken bent. Het beginscherm is wel mooi overzichtelijk en bestaat uit 6 snelkoppelingen. Deze snelkoppeling kun je zelf indelen, door in het menu de eerste 6 mapjes te herschikken. Verder kunnen profielen vanaf hier meteen benaderd en gewijzigd worden.

Maar het moet gezegd, het menu reageert lekker vlot en we hadden tijdens de review geen moment dat het toestel traag aanvoelde. Ook liep het geen enkele keer vast. De trackpad, die je gebruikt om door het menu te navigeren, reageert prima en is een goede verbetering ten opzichte van de trackball die RIM hiervoor in haar toestellen zette.

Telefoonboek

Het telefoonboek is zo standaard als je het kan voorstellen, maar hij voldoet prima. Het telefoonboek bestaat uit een verzameling namen, met hier boven een zoekbalk. Om contacten te vinden kun je dan ook het beste gebruik maken van het QWERTY toetsenbord.

Verder kan je contacten een foto toewijzen en zo’n beetje elk detail aan een persoon toevoegen. Naast de normale gegevens kunnen ook dingen als adressen, verjaardagen, websites en werkinformatie worden opgeslagen. Als je een Facebook account ingesteld hebt dan zoekt de telefoon deze contacten door en voegt van personen die in je telefoonlijst staan informatie toe uit het Facebook profiel. Helaas worden statusupdates van contactpersonen niet toegevoegd, maar afbeeldingen wel.

Messaging

Zoals we gewend zijn van een BlackBerry, blinkt de Bold 9700 weer uit op dit gedeelte. SMS’en, MMS’en, e-mailen, het is allemaal geen probleem voor dit toestel. Een bericht schrijven is zeer eenvoudig, door de berichten editor in het berichten menu, stel je in een oogwenk een bericht samen. Je kan kiezen of je het bericht als een email, SMS of MMS wil sturen. Een teller houdt bij hoeveel tekens je gebruikt, zodat je kan zien of het bericht 1, 2 of 3 SMS’jes omvat. Verzonden en ontvangen SMS’jes worden als gesprekken met die contactpersoon weergegeven, wat het beantwoorden vergemakkelijkt.

Een e-mailaccount opstellen is ook geen probleem via de korte wizard. De Bold 9700 is bekend met zo’n beetje alle providers, wat betekent dat je alleen een e-mailadres en wachtwoord hoeft in te typen. De rest van de instellingen haalt hij zelf op. Wanneer je een foto toevoegt aan bijvoorbeeld een e-mail, heb je de mogelijkheid om deze verkleind te verzenden. Hierdoor gaat het sturen van dit soort berichten wat sneller en gepaard met minder data.

Het QWERTY toetsenbord van de BlackBerry Bold 9700 lijkt op het eerste gezicht wat klein. Zeker de mensen met grote handen en vingers zullen huiverig zijn, maar het toetsenbord is bijzonder prettig. De toetsen hebben een vorm gekregen, waardoor je het verschil tussen de toetsen heel goed kan voelen. Hierdoor zul je, zelfs met dikke vingers, niet vaak een verkeerde toets indrukken. Verder heb je ook de mogelijkheid tot Instant Messaging, naast BlackBerry Messenger (pingen) is vooraf Google Talk geïnstalleerd. Verder bied de BlackBerry App World de meest gebruikelijke instant messaging clients.

Connectivity

De BlackBerry Bold 9700 is op het gebied van connectiviteit goed uitgerust. Bluetooth, WiFi en 3G met HSDPA voor meer snelheid. Het beheren van Bluetooth en WiFi connecties is ook zeer overzichtelijk en makkelijk. Wanneer je 'Verbindingen Beheren' opent krijg je een overzicht van welke verbindingen er aan en in werking zijn.

Hier kan je ook de opties voor de verschillende verbindingen instellen. Om bestanden via Bluetooth te verzenden, is het alleen nodig om een bestand te selecteren en de optie verzenden via Bluetooth te kiezen. Dus dit gaat zonder enig probleem. Wel gaat de uitwisseling van bestanden alleen met apparaten die met het toestel gekoppeld zijn.

Verbinding maken via WiFi met een nieuw of bekend netwerk is ook een fluitje van een cent. Het toestel onthoudt de instellingen voor de netwerken en wanneer WiFi aanstaat maakt hij vanzelf verbinding als het netwerk in de buurt is.

De browser is prima, en een van de beste voor toestellen zonder touchscreen. De combinatie van QWERTY toetsenbord en trackpad werkt uitstekend. Het toetsenbord zorgt voor snelle input van webadressen en de virtuele muis, die je met het trackpad bedient, zorgt voor snelle, precieze navigatie. Pagina’s worden net als op een desktop volledig op het scherm geladen. De virtuele muis verandert dan in een vergrootglas, wanneer je klikt op een object of gedeelte van de website dat je wilt lezen, komt dit passend in het scherm. Helaas is er geen ondersteuning voor Flash-video’s, maar behalve dit kleine minpuntje is de browser top.

Camera

De BlackBerry Bold 9700 heeft een 3.2 megapixel camera met autofocus en LED-flits. De cameraopties van het toestel zijn behoorlijk beperkt. In de zoeker kun je behalve zoomen, geen instellingen veranderen en moet je dit via het menu onder de menuknop doen. Zo zijn er instellingen voor de flitser, autofocus, beeldstabilisatie, witbalans afmetingen, kwaliteit, kleureffect, geotagging en opslaglocatie. Ook is de positioneren van de cameraknop een beetje onhandig, want je maakt eigenlijk geen foto’s wanneer je het toestel verticaal houdt.

En het blijkt maar weer dat het aantal megapixels niets over de kwaliteit van de foto’s zegt. Want vooral in goede lichtomstandigheden, maakt de Bold 9700 erg goede foto’s. Kleuren worden realistisch en helder weergegeven. Ook de detailweergave is scherp en goed, want er is weinig tot geen ruis. Wanneer de lichtomstandigheden wat minder gunstig zijn verdwijnen deze goede punten helaas, en ook de flits kan dit niet verhelpen. Maar ten opzichte van de vorige Bold, is er een grote stap voorwaarts gezet.

De maximale resolutie voor het opnemen van video is 480 x 320 en de video’s worden opgeslagen in 3GP formaat. Hier zijn de instellingen nog beperkter, want je kan alleen het licht, kleureffect en de video-indeling aanpassen. We zijn iets minder onder de indruk van de videokwaliteit. En deze is eigenlijk ondermaats.

Aanwezige programma's

De BlackBerry Bold is naast de al besproken programma’s ook voorzien van deze: agenda, klok, muziek- en videospeler, spraakmemo, spraakrecorder, memopad, takenlijst, rekenmachine, word, sheet en slideshow to go, bestandsbeheer en wachtwoord opslaan.

Voor extra programma’s kun je ook nog een kijkje nemen in de BlackBerry App World. Helaas is het aanbod hier (nog) niet heel erg uitgebreid, maar de meest gebruikelijke applicaties zitten er wel tussen. De applicaties zijn in verschillende categorieën ingedeeld en bij elke applicatie staat een uitgebreide beschrijving. Ook zijn er een aantal screenshots en recensies te zien.

Games

Er staan welgeteld 5 spelletjes vooraf geïnstalleerd op de BlackBerry Bold 9700. De eerste is BrickBreaker, de klassieker waarmee je met een klein plankje en een balletje ervoor moet zorgen dat je de bakstenen kapot maakt.


De tweede is Klondike, wat niets anders is dan patience. De derde is het verslavende puzzelspelletje Word Mole, waarbij er woorden gevonden moeten worden uit een brei van letters.

De laatste twee Texas Hold’em King 2, een pokerspel en Soduko hebben geen verdere uitleg nodig.

Extra's

Het is geen grote verrassing dat er ook een GPS ontvanger in de BlackBerry Bold 9700 aanwezig is. Navigeren kan met BlackBerry Maps en biedt de standaard functionaliteit plus spraak-gestuurde navigatie. Een adres kan vanuit je telefoonboek meteen als bestemming worden opgegeven en ook is het mogelijk om adressen op te slaan. Er is redelijk snel een fix op je positie, maar verder is het allemaal wat traag. Al met al is het een degelijk navigatie programma, maar ook niet meer dan dat.

Conclusie

Al met zijn we erg positief over de BlackBerry Bold 9700. Het verenigt alle pluspunten van voorgaande toestellen in één toestel, het heeft de compactheid van de Curve en de connectiviteit en veelzijdigheid van de Bold 9000. Ook het weinig veranderde besturingssysteem zorgt ervoor dat de gebruiker, die al bekend is met een BlackBerry, zich meteen thuis voelt. Dus eerlijk gezegd, is dit het ultieme toestel voor de BlackBerry fan.

En als je niet bekend bent met een BlackBerry? Ook dan is het toestel het overwegen meer dan waard. We hebben zelden zo’n fijn toetsenbord en helder scherm gezien. Verder is het trackpad bij navigatie door het menu en het browsen over internet erg snel en gebruiksvriendelijk. Waar RIM nog vooruitgang kan boeken is het besturingssysteem en dan vooral de sub-menu’s. Begrijp ons niet verkeerd, het besturingssysteem staat als een huis en is ontzettend snel. Maar het oog wil ook wat en BlackBerry OS 5 is een beetje ouderwets en stoffig. Natuurlijk, de BlackBerry is in eerste instantie bedoeld voor de zakenman of -vrouw. Nu naast de zakelijke gebruiker ook de jongeren hun weg naar een BlackBerry hebben gevonden, kan RIM deze doelgroep nog meer aanspreken door hier wat aan te doen. Maar als dit het enige puntje van kritiek is, dan haal je met de BlackBerry Bold 9700 een topper in huis.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze BlackBerry 9700 review