Nokia E72 review
Toestellen uit de E-serie van Nokia springen niet erg in het oog en spreken niet erg tot de verbeelding. De Nokia E72 lijkt nu een beetje te breken met die traditie want het toestel ziet er erg goed uit.
Op het eerste gezicht lijkt de E72 een E71 na een makeover en zijn de veranderingen puur uitwendig en dus rijst de vraag of de E72 een waardige opvolger of een nutteloze toevoeging is.
Met alleen looks ben je er als zakelijke telefoon natuurlijk niet want vooral aan de prestaties worden strenge eisen gesteld. Daarom beschikt de E72 over het oude, vertrouwde Symbian S60 besturingssystemm maar ook over een 5.0 megapixel camera en een krachtiger processor dan de E71. Wat betreft concurrentie moet de Nokia E-serie het op zakelijk gebied altijd opnemen tegen Blackberry. De topper uit die hoek is op dit moment de Blackberry Bold 9700, daarnaast is er als mogelijke outsider ook nog de Samsung B7330 OmniaPRO.
Plus- en minpunten Nokia E72
- Uiterlijk
- Camera
- GPS + navigatie
- Uithoudingsvermogen
- Traagheid
- Browser
Wat zit er bij het toestel?
In de bijna overdreven volgeladen doos zitten een oplader, headset, hoesje, polsbandje, poetsdoekje, een kleine en een grote USB-kabel, handleiding en een 4GB MicroSD kaartje. De toegevoegde waarde van het polsbandje en poetsdoekje is niet helemaal duidelijk en het hoesje is aan de krappe kant. De kwaliteit van de headset laat wat te wensen over. Gelukkig beschikt de E72 over 3.5mm headsetaansluiting. De batterij heeft een capaciteit van 1500 mAh.
Uiterlijk
Het uiterlijk van de E72 vormt een mooi geheel en straalt luxe uit. Het ingetogen zwart wordt afgewisseld met chroomkleurige accenten. Onder het scherm zitten de twee selectietoetsen, vier snelkoppelingstoetsen, navigatietoets en de bel- en eindetoets die we gewend zijn tegen te komen bij E-serietoestellen. Rond de navigatietoets en de snelkoppelingstoetsen zit een chroomkleurig randje. De sneltoetsen steken aan de uiteinden een beetje omhoog waardoor ze makkelijk te bedienen zijn.
De bovenkant van het toestel herbergt de aan/uit-knop en de headsetaansluiting en de onderkant de aansluiting voor de oplader. Aan de linkerkant van het toestel zitten de microUSB-aansluiting en het slot voor de geheugenkaart. Beiden zijn netjes afgedekt met een klepje. Rechts vinden we de volumetoetsen en de spraaktoets. Aan de achterkant zit boven de batterijklep de luidspreker en de camera met flitser die een beetje uitsteekt. Voor het verwisselen van de SIM-kaart moet de batterij verwijderd worden.
Hoewel er een klein beetje licht rond het toetsenbord ontsnapt zit de E72 goed in elkaar en de gebruikte materialen voelen erg prettig en duurzaam aan. Doordat het toestel aan de achterkant wat is afgerond ligt hij lekker in de hand. De E72 is leverbaar in het zwart en grijs.
Uithoudingsvermogen
De E72 heeft ons op dit terrein een klein beetje teleurgesteld. Met intensief gebruik houdt hij het na twee dagen voor gezien. Vooral de internetverbinding hebben we veel gebruikt voor e-mail en een twitterapplicatie. Er zijn geen specifieke functies om het uithoudingsvermogen te verbeteren. Er is een spaarstand aanwezig en verder kan je wat rommelen met de schermhelderheid en time-out verlichting. Wij hadden de helderheid van het scherm op 50 procent staan.
Belkwaliteit
De belkwaliteit van de E72 is uitstekend. De gesprekspartner is te allen tijde luid en duidelijke te verstaan en ook het bereik van het toestel is goed. Tijdens het bellen kan de luidspreker snel ingeschakeld worden met behulp van de rechter selectietoets. Andere functies zijn bereikbaar via opties.
Het logboek is ingedeeld in recente oproepen, duur oproepen en packet-gegevens. Hier kunnen onder andere gemiste oproepen, duur van uitgaande oproepen en ontvangen gegevens geraadpleegd worden. De tellers kunnen ook weer op nul gezet worden. Binnenkomende oproepen kunnen snel gedempt worden door het toestel met het beeldscherm naar beneden te draaien.
Beeldscherm
Het beeldscherm van E72 is hetzelfde als dat in de E71. Dit is een 2.36 inch QVGA beeldscherm dat 16 miljoen kleuren weergeeft met een resolutie van 240 x 320 pixels. Zoals we bij de E71 al niks te klagen hadden over het beeldscherm is dat nu weer het geval. De grootte van het scherm is toereikend en contrast en kleuren worden goed weergegeven.
Menu
De E72 draait onder Symbian Series 60 en dus is het menu een bekend plaatje dat wordt geopend met de linker selectietoets of de hometoets. Bij nader inspectie blijkt echter al snel dat het menu toch iets meer eyecandy biedt dan we tot nu toe gewend waren. Feature Pack 2 heeft ervoor gezorgd dat er nu onder andere mooie overgangsanimaties in het menu zitten. Verder is het nog steeds mogelijk om te schakelen tussen een zakelijke en privémodus in het startscherm die beiden helemaal door de gebruiker kunnen worden aangepast.
De selectietoets in het midden van de navigatietoets van de E72 kan gebruikt worden als optische toets. Hiermee kan dan door lijsten gebladerd worden en over webpagina’s en kaarten genavigeerd door over deze toets te vegen. Wij hebben deze functie echter meteen uitgezet omdat de rand van de navigatietoets behoorlijk hoog is en navigeren ook prima zonder gaat. Hoewel de E72 een sterkere processor heeft dan de E71 is hij soms toch nog wat traag bij het openen van applicaties.
Telefoonboek
Een contactpersoon vinden gaat erg makkelijk door gewoon in het startscherm de naam van de persoon in te typen. Vervolgens kan de persoon meteen gebeld worden door op de beltoets te drukken of er kan een menu geopend worden door met de navigatietoets naar rechts te klikken. Hier kan dan gekozen worden uit bijvoorbeeld spraakoproep, bericht of e-mail verzenden.
Het aantal contacten dat kan worden opgeslagen is haast oneindig want het hele interne geheugen van 250MB staat tot je beschikking. Voor een nieuw contact kan een enorme hoeveelheid gegevens opgeslagen worden. Standaard zijn dit voor- en achternaam, mobiel, vaste telefoon, e-mail, video-oproep, internettelefoon, push to talk, bedrijf, functie en synchronisatie. Daarnaast kan via opties nog een meervoud aan telefoonnummers, e-mails, adres- en werkgegevens worden toegevoegd.
Messaging
Het QWERTY-toetsenbord van de Nokia E72 is licht gewijzigd in vergelijking met de E71. De spatietoets is verkleind om plaats te maken voor twee extra toetsen, waaronder een symbolentoets. Het toetsenbord vergt wel enige gewenning maar is daarna erg prettig om mee te werken. Voor het invoeren van tekst kunnen voorspelling, woord voltooien en tekstcorrectie ingeschakeld worden. Een MMS opstellen gaat automatisch door een inhoud in te voegen
E-mailaccounts kunnen eenvoudig ingesteld worden met de wizard. Hierbij kan gekozen worden uit Ovi Mail, Yahoo! Mail, Gmail, Hotmail, Ziggo, Mail for Exchange, Lotus Notes Traveler of een andere. Vervolgens is het een kwestie van de gegevens invullen en er verschijnt een snelkoppeling naar de mailbox in het startscherm. Voor synchronisatie kan een interval ingesteld worden variërend van 10 minuten tot handmatig en push. Met bijlages kan de E72 prima overweg. Voor HTML-berichten start de E72 een browserscherm.
Voor instant messaging is er de applicatie Chat. Hierin zijn Google talk, Live Messenger, Ovi en Yahoo! messenger geïntegreerd.
Connectivity
Wat betreft connectivity verschilt de E72 nauwelijks van de E71. De E72 heeft geen infrarood meer maar ondersteunt wel HSUPA om sneller gegevens te uploaden via mobiel internet. Een WiFi-verbinding is gemakkelijk vanuit het startscherm tot stand te brengen en een eerder gebruikt netwerk wordt onthouden. Voor een Bluetooth-verbinding moet je het menu in maar ook dat werkt goed.
De browser waar de E72 mee is uitgerust is een goede browser maar wel wat omslachtig in het gebruik. Sites worden over het algemeen goed weergegeven al duurt het laden soms wat lang. De cursor over de site bewegen gaat schokkerig met de navigatietoets, ook als je de optische functie aan hebt staan. Helaas is het niet mogelijk om meerdere vensters te openen maar het geschiedenisoverzicht is wel duidelijk.
Camera
De camera van de E72 is een 5.0 megapixel exemplaar met LED-flitser en autofocus. De interface is toereikend maar wel tamelijk saai. Via een werkbalk die rechts in beeld schuift kan overgeschakeld worden naar videomodus en panoramamodus en kunnen scène, flitser, zelfontspanner en reeks worden ingesteld. In het optiesmenu kan deze werkbalk worden uitgebreid waarbij beeldzoeker, belichting, contrast, helderheid, kleurtoon, lichtgevoel, scherpte en witbalans kunnen worden ingesteld.
Waar de E71 nog teleurstelde wat betreft de kwaliteit van de foto’s presteert de E72 niet onverdienstelijk. Kleuren en details worden goed weergegeven, wel is er sprake van wat ruis in de foto. De positieve bijdrage van de flitser is minimaal, verder dan 1 à 2 meter reikt hij niet.
In de videomodus kunnen scène, videolicht, witbalans en kleurtoon ingesteld worden. Filmpjes maakt de E72 met een maximale resolutie van 640 x 480 pixels en vijftien frames per seconde. De kleuren worden ook hier redelijk goed weergegeven maar het beeld is erg vegerig en daardoor niet prettig om te bekijken.
Aanwezige programma's
Van Nokia E-serietoestellen zijn we gewend dat ze wat betreft het aantal aanwezige programma’s erg compleet zijn uitgerust en de E72 is daarop geen uitzondering. De nog niet genoemde programma’s zijn agenda, files on Ovi, YouTube, radio, muziekspeler, muziekwinkel, dictafoon, galerij, online delen, RealPlayer, videocentrum, muziek zoeken, bestandbeheer, woordenboek, intranet, Quickoffice, omrekenen, font magnifier, rekenmachine, notities, WiPresenter, multiscanner, zip manager, Adbobe Reader, actieve notities, klok, World traveler, Vlingo en push to talk.
Voor verdere uitbreiding van de functionaliteit is er de Ovi Store. De store is behoorlijk overzichtelijk met verschillende categorieën en schermafbeeldingen bij de beschrijving van applicaties. Het aanbod is nog wat beperkt en het gemiddelde prijsniveau ligt ook wat hoger dan bij de Android Market en de App store van Apple. Betalen kan via je telefoonrekening of met creditcard.
Games
Op het spelletjesvlak moet de E72 het standaard doen met Block Cascade Fusion en Solitaires. De eerste is een variant op het oude, vertrouwde Tetris en de tweede is een verzameling bekende en minder bekende kaartspelletjes.
Extra's
De E72 is uitgerust met GPS en halverwege de testperiode kregen wij een SMS dat we gratis de volledige versie van Ovi Maps konden downloaden. Begin dit jaar maakte Nokia bekend dat ze haar telefoons van gratis volledige navigatiesoftware zou gaan voorzien en nu was het voor ons zover. Het programma biedt gesproken aanwijzingen voor auto en voetganger.
Verder kan je nog het weer en gebeurtenissen in de omgeving raadplegen en zijn beknopte versies van de Lonely Planet en Michelin gids geïnstalleerd.
Het programma is mooi overzichtelijk en een GPS-fix is zelfs rijdend snel gevonden. Wel is het scherm wat aan de krappe kant.
Conclusie
Bij het opmaken van de eindstand kunnen wij niet anders dan concluderen dat de Nokia E72 een erg goede telefoon is die bijna geruisloos alles doet wat je ervan verlangt. Hoewel we nog wel een drietal minpunten hier hebben neergezet is dat vooral voor de vorm want ze wegen lang niet zo zwaar als de pluspunten en hebben een minimale invloed op de gebruikservaring.
De E72 is absoluut een waardige opvolger van de E71. Waar de E71 ons al erg goed beviel bied de E72 nu nog net dat stukje extra want nu zijn de camera en het menu ook dik in orde. Daarbij komt dan ook nog de gratis navigatiesoftware die erg compleet is. Natuurlijk zijn de messagingcapaciteiten van de Nokia E-serie ook voor de E72 een pluspunt.