Volgende generatie telefoongeheugen onderweg


Terwijl we telefoongeheugen vooral kennen als iets wat groter wordt, ziet Intel het liever kleiner en sneller worden. En dat is precies wat het samen met Micron heeft gedaan met 's werelds eerste 128 gigabit NAND-chip.

Verwar hier 128 Gb niet met 128 GB, oftewel gigabit met gigabyte. Er zitten 8 bits in een byte, dus 128 Gb is omgerekend 'slechts' 16 GB. Wat deze nieuwe chip echter uniek maakt is dat deze tweemaal kleiner is dan bestaand 20nm 64Gb NAND-geheugen. Bovendien kunnen er tot maar liefst 8 exemplaren aan elkaar gekoppeld worden waarmee 1 terrabit aan geheugen ontstaat ter grote van een vingertop. Ideaal dus voor gebruik in een mobiele telefoon of ander mobiel apparaat.

Intel Micron 20nm 128Gb
Acht keer Intel en Micron's 128 gigabit chip op 1 package

We gaan niet beginnen met kreten als “hoe krijg je die in hemelsnaam vol!” en “dat is toch helemaal niet nodig!!” want daarvoor staat Bill Gates' befaamde uitspraak over dat 640 KB genoeg voor iedereen zou moeten zijn nog iets te vers in het geheugen. Wij zien in de nieuwe vinding van Intel en Micron vooral een mogelijkheid om video's in Full HD op te slaan eventueel zelfs in 3D dus wij juichen deze ontwikkeling meer dan toe!Praat mee over dit artikel