Android 2.3 Gingerbread en Google Nexus S gelanceerd

· 7 reacties


Versie 2.3 van Android, met de codename Gingerbread, is zojuist gelanceerd op de developer-site van het project. Ontwikkelaars kunnen nu met het nieuwe platform aan de slag.

De verwachting is dat de eerste apparaten die draaien Gingerbread snel zullen volgen. Google presenteerde meteen de Nexus S, een smartphone die gemaakt is door Samsung. De Nexus S heeft een 4.0 inch AMOLED-scherm een een 1 Ghz processor, en behoort daarmee tot de top van de smartphonemarkt. Bovendien heeft de Nexus S een NFC-chip aan boord, die gemaakt is door het Nederlandse NXP. De Nexus S volgt de Nexus One op, die door HTC gemaakt werd. Het toestel kan vanaf 16 december gekocht worden in de Verenigde Staten. Of en wanneer de Nexus S naar Nederland komt is nog niet bekend.

Nexuss.

Nieuw in Android 2.3 Gingerbread

Eerder vandaag bespraken we al de Near Field Communication (NFC) techniek die in Gingerbread ondersteund wordt. Daardoor kunnen ontwikkelaars nu apps schrijven die een eventuele NFC-chip in Android-toestellen ondersteunt. We verwachten dat vooral banken hier snel mee aan de slag zullen gaan, mits er smartphones op de markt komen die een NFC-chip aan boord hebben.

Verdere verbeteringen zijn er op sensor-gebied. Zo ondersteunt Android nu ook een gyroscoop, die nauwkeurig bewegingen van het toestel kan meten, en kunnen app-makers met de nieuwe versie ook gebruik maken van de barometer, mits die in het toestel zit.

Dubbele camera

Sinds Apple met twee camera's op de iPhone 4 kwam, hebben meer fabrikanten de behoefte om twee camera's te plaatsen, één op de voorkant, en één op de achterkant. Met Android 2.3 Gingerbread kunnen app-makers twee verschillende camera's aanspreken.

Google zorgt verder voor een Download Manager, ondersteuning voor VOIP, en biedt vanaf nu de mogelijkheid om apps te maken die geoptimaliseerd zijn voor het gebruik op tablets. Veel updates dus, die Android weer een stuk geavanceerder maken. Wij kunnen niet wachten totdat we het eerste toestel met het nieuwe systeem in onze handen hebben.

Bron: Developer.android.comPraat mee over dit artikel