Nokia klaagt Apple aan in Nederland


Nokia heeft bij de rechtbank in Den Haag een aanklacht tegen Apple ingediend. De Finse telefoonbouwer meent dat Apple inbreuk heeft gemaakt op patenten.

De aanklacht in De Haag behelst twee patenten. De eerste gaat over ruisreductie in het telefoonsignaal, de tweede over de werking van de opslagkaart in mobiele telefoons. Nokia is tegelijkertijd naar meerdere rechtbanken in Europa gestapt. De strijd gaat in totaal over 13 patenten, waarvan de in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland voor de rechter zijn gebracht.

Patenten

Het is geen uitzondering dat fabrikanten elkaar aanklagen om patenten. Zodra fabrikanten hun producten innoveren leggen ze dit vast in patenten, zodat anderen de techniek voorlopig niet mogen gebruiken, of ervoor moeten betalen om de techniek te mogen gebruiken. Veelal gebeurt dat niet, en maken de bedrijven inbreuk op elkaars patenten. Een rechtszaak zoals deze is dan bedoeld om patenten uit te ruilen, waarbij de fabrikanten een deal sluiten om elkaars patenten te mogen gebruiken.Praat mee over dit artikel