Android 4.4 KitKat heeft nieuwe snellere runtime


Google heeft Android 4.4 KitKat uitgerust met een tweede runtime naast Dalvik; ART. Deze runtime moet op den duur Dalvik vervangen en is voor gebruikers van een Nexus 5 alvast te gebruiken. Voordeel is dat hij apps twee maal zo snel opstart.

Volgens Google gaat het nog om een experimentele runtime en is het dus nog niet klaar voor massaal gebruik. Wie het aandurft en een Nexus 5 heeft kan het aanzetten onder Settings > Developer options.

JIT vs AOT
Verschil Just-In-Time en Ahead-Of-Time

ART, wat staat voor Android Runtime, is wezenlijk anders dan Dalvik. Dalvik is gebaseerd op het Just-In-Time principe. Hierbij wordt code voornamelijk tijdens het uitvoeren geïnterpreteerd. Code wordt dus in beperkte mate vooraf gecompileerd. Dit zorgt voor onnodig veel werk. ART moet code tijdens het installeren compileren waarmee het een zogenaamde Ahead-Of-Time compiler wordt. Voordeel is dat apps sneller opstarten en doorgaans ook sneller zijn. In theorie zou het ook de batterij kunnen sparen omdat veel taken nu achterwege gelaten kunnen worden. Het nadeel is dat het langer duurt voordat apps geïnstalleerd zijn.

Bron: AndroidPolice.com


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel