SMS-censuur in Pakistan


De Pakistaanse overheid heeft aan mobiele operators in het land een lijst met meer dan 1000 woorden gestuurd die niet in een SMS-bericht mogen voorkomen. Gebruikt iemand zo’n woord, dan komt het SMS’je niet aan.

Mobiele operators in het land moeten haast maken met het implementeren van de zwarte lijst. De verantwoordelijke minister zegt dat lijst binnen zeven dagen geïmplementeerd moet zijn. De lijst telt 1109 Engelse zinnen en uitdrukkingen, en 586 in de lokale taal Urdu. De gebande teksten hebben voornamelijk een seksuele connotatie, maar ook een woord als ‘winderigheid’ mag vanaf heden niet meer gebruikt worden.

Pakistan
Strenge controle in Pakistan (Foto: Kashif Mardani)

Operators moeten elk jaar een overzicht met geblokte berichten aanleveren. Iedereen kan raden waar de verboden lijst toe leidt, namelijk tot een grotere creativiteit bij het vinden van de juiste woorden om een seksueel getinte boodschap toch over te brengen. De enorme creativiteit die mensen daarbij hebben, betekent ongetwijfeld dat de SMS’er de censurerende overheid te snel af is, en de verboden lijst reduceert tot symboolpolitiek.

Bron: Reghardware.comPraat mee over dit artikel