Speciale spyware richt zich op betogers in Hong Kong


De duizenden betogers in Hong Kong die demonstreren voor meer democratie worden uit onverwachte hoek in de gaten gehouden. Spyware genaamd Xsser verspreidt zich via WhatsApp onder de demonstranten.

Xsser mRAT richt zich op iPhones met iOS en verspreidt zich via een WhatsApp-bericht waarin wordt opgeroepen om een app te downloaden. Een soortgelijke app voor Android werd eerder al verspreid. Eenmaal gedownload stuurt het berichten en adreslijsten door. Naar wie is onduidelijk al vermoedt de ontdekker van de spyware dat de Chinese autoriteiten erachter zitten.

Hong Kong Umbrella revolution
De opstand in Hong Kong

Het is onduidelijk hoeveel telefoons er besmet zijn met het Trojaans paard. Schattingen hebben het over 1 op de 10 telefoons die het bericht hebben ontvangen. En met duizenden betogers op de been zou dat wel eens een grote groep kunnen zijn.

FireChat

Naast de reguliere vorm van communicatie zijn betogers ook gedwongen om van alternatieven gebruik te maken. Dit komt omdat de autoriteiten met grote regelmaat het mobiele netwerk platleggen, maar ook door de drukte op dat netwerk en vanwege de angst voor afluisterpraktijken. Een alternatief is FireChat dat niet via een mobiele dataverbinding werkt maar via Bluetooth. Gebruikers met de app leggen op die manier hun eigen netwerk aan waarmee ze onderling kunnen communiceren.

Foto: Pasu Au Yeung (cc)
Bron: Lacoon.com


Prijsvergelijker Apple iPhone 6
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
16 GB Space Grey
€ 199,00 € 199,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel