iOS 5 voor iPad komt 12 oktober


Samen met de licht vernieuwde iPhone 4S heeft Apple gisteren officieel het startschot gegeven voor iOS versie 5. De gratis update komt 12 oktober voor zowel eerste als tweede generatie iPad uit. Wij sommen de belangrijkste wijzigingen voor je op.

De iPad blinkt natuurlijk uit in multitouch. Apple heeft nieuwe zogenoemde 'gestures' gemaakt waarmee je de iPad nog makkelijk kunt bedienen. Haal de multitaskbalk omhoog door met vier vingers een veeg omhoog te maken. En maak met vier of vijf vingers een 'knijpbeweging' om terug te keren naar het homescreen. Allemaal handelingen die voorheen alleen met de homebutton kon maken.

iOS 5 multitouch
Veeg van de ene naar de ander app

Er zijn ook nieuwe mogelijkheden; zo schakel je van de ene naar de andere app door met vier vingers naar de app links of rechts van je te springen. Vooral deze kan je tijd besparen als je bijvoorbeeld Twitter en Safari open hebt staan en snel van de ene naar de ander wilt switchen.

Notificaties

Een erg gehekeld onderdeel van vorige iOS-versies waren de onderbrekende notificatie popups. Wellicht waren ze bij de iPhone nog wel vervelender dan bij de iPad.

iOS 5 notificaties

Vanaf nu worden notificaties via een draaiende balk bovenin het scherm getoond terwijl je gewoon bezig kunt met waar je mee bezig was. Je kunt de statusbalk naar beneden trekken om een opsomming van ze te krijgen. Bovendien staan ze ook op het lockscreen.

iMessage

Met de introductie van iOS 5 is het voor het eerst mogelijk geworden om berichten naar een iPad te versturen, vergelijkbaar als met sms. Dankzij iMessage en het mogelijk om met een ander iOS-apparaat te communiceren, vergelijkbaar met reeds bestaande diensten als WhatsApp en BBM. Het voordeel is dat het gratis is, mits je natuurlijk een werkend WiFi- of 3G signaal tot beschikking hebt.

iOS5 iMessage

Maar er zijn meer nieuwe mogelijkheden met iOS 5 waaronder tabbladen in Safari, een mogelijkheid om webpagina's op een leeslijst te plaatsen, een nieuwe herinneringen-toepassing, uitvoerige Twitter-integratie, draadloze synchronisatie met iTunes via WiFi en beelden draadloos afspelen op je Apple TV dankzij Airplay.

Verkrijgbaarheid

Versie 5 van iOS komt 12 oktober als gratis update beschikbaar voor de eerste generatie iPad en de iPad 2. Toekomstige updates zullen voortaan via je iPad zelf binnengehaald worden, hiervoor is je PC of Mac dus niet meer nodig.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel