Mede-uitvinder T9 overleden


Eén van de bedenkers van de T9 predictive text techniek, Martin King, is afgelopen week op zestig jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Samen met Cliff Kushler richtte King het bedrijf Tegic Communications waarin ze samen de T9 techniek bedachten en uitwerkten. De T9 techniek zorgt ervoor dat voor het invoeren van een letter niet meerdere malen dezelfde knop hoeft te worden ingedrukt. T9 bleek een succes met als gevolg dat vrijwel alle mobiele telefoon fabrikanten de techniek implementeerden op hun producten. Tot op de dag van vandaag. Het bedrijf werd in 1999 verkocht aan AOL voor 350 miljoen dollar en is inmiddels in handen van Nuance.

Martin King
Martin King

Alternatieven

Er zijn ook enkele alternatieven voor T9, waaronder de iTap-techniek die doorgaans op Motorola telefoons te vinden is en het minder bekende LetterWise. Overigens ontwikkelde partner Kushler na de verkoop van het bedrijf aan AOL de techniek Swype dat op de Samsung i9000 Galaxy S is voorgeïnstalleerd. Met Swype is het mogelijk om via veegbewegingen woorden en zinnen te maken in plaats van het individueel klikken op letter.

Martin King werd 60 jaar.



Praat mee over dit artikel