MeeGo stopt, maar leeft voort in Tizen


MeeGo, een op Linux gebaseerd mobiel OS dat ooit als een samenwerking tussen Nokia en Intel begon, verdwijnt. Het mobiele besturingssysteem gaat op in Tizen, een OS waarvan Intel en Samsung de ontwikkeling leiden.

Tizen is een nieuwe initiatief van de LiMo Foundation, waarin onder andere Vodafone en Samsung zitting hebben, en de Linux Foundation. Die laatst genoemde organisatie betaalt Linux-oprichter Linus Torvalds om zijn werk aan de Linux-kernel voort te zetten. Intel, één van de initiatiefnemers van MeeGo doet ook mee met het nieuwe OS. MeeGo apps zouden zonder problemen met draaien op Tizen, zegt Intel.

2011171 nokia n9

MeeGo begon als een veelbelovende samenwerking tussen Intel en Nokia. Toekomstige Nokia’s zouden uitgerust worden met dit OS. In de eerste maanden van 2011 besloot Nokia een andere weg in te slaan. Het bedrijf ging in zee met Microsoft. Hoewel woordvoerders van Nokia anders beweerden, bleef Intel in feite alleen achter. De N9, het eerste MeeGo-toestel van Nokia dat al in ontwikkeling was kwam wel op de markt. De eerste Tizen-toestellen moeten al in 2012 in de winkel liggen, aldus de deelnemende partijen.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel