Dell Streak Hands-on


De 5 inch internettablet Dell Streak ligt vanaf morgen in het hele land in de winkel. NieuweTablet.NL was bij de Nederlandse presentatie in Amsterdam om alvast te spelen met het nieuwe apparaat.

Het formaat van de Dell Streak is het meest opvallend. Met vijf inch is het apparaat te groot om een telefoon te zijn, hoewel je er wel mee kunt bellen. In vergelijking met bekende tablets zoals de iPad van Apple is het apparaat klein, of, in de woorden van Salesmanager indirecte verkoop Bas Dekker van Dell, "handzaam en mobiel".

Dekker streak
Sales manager Bas Dekker showt de Dell Streak

Hands-on

En inderdaad, wie de Dell Streak voor het eerst in handen heeft merkt dat het apparaat zich makkelijk laat hanteren, en toch nog in een broek- of jaszak past, mits je kleding niet te strak is. Het apparaat is lekker dun, voelt solide aan, en heeft een hoge schermresolutie van 800 x 480 pixels. Het schermtoetsenbord werkt vrij nauwkeurig, en ook de helderheid is in orde.

Dell koos ervoor het apparaat te lanceren met Android 1.6, toch alweer twee Android-versies geleden. Dekker beloofde dat binnen enkele weken een update naar 2.1 beschikbaar is. Een update naar 2.2 (Froyo) verwacht Dell nog dit jaar.

Hardware

Net als Apple's iPhone 4, en in tegenstelling tot de iPad, heeft de Dell Streak een dubbele camera, waardoor de tablet ook voor videobellen gebruikt kan worden. De kwaliteit van de primaire camera is overigens beter dan die van de tweede camera aan de voorzijde, hoewel de 5 Megapixel aan de achterkant van de Streaak ook wat moeite had om een haarscherp beeld te geven.

Streak legend
Kijk en vergelijk de grootte: Dell Streak en HTC Legend

Het Amerikaanse computerbedrijf heeft niet bezuinigd op de processor. Het exemplaar van 1Ghz maakt dat de tablet lekker vlot zijn werk doet. Voor de opslag van je gegevens levert Dell een 16 Gb microSD kaartje bij.

Gorilla Glass

Dell heeft de Streak "Bokito-proof" gemaakt door een speciaal soort glas toe te passen. Dell noemt dit "Gorilla Glass". Salesmanager Bas Dekker gaf een korte demonstratie, en het moet gezegd, de Streak kan aardiig wat geweld verdragen. Op het scherm slaan met een autosleutel of een punt van een pen bleek geen probleem te zijn. Handig als je de Streak in een jaszak vervoert waar meer in zit dan alleen je tablet.

Meer Dell Tablets op komst

Salesmanager Bas Dekker vertelde dat Dell van plan is om meer tablets op de markt te brengen. Naast de vijf inch Streak komen modellen met een scherm van zeven en tien inch. Het Android besturingssysteem heeft daarvoor overigens nog wel een paar aanpassingen nodig. Android werkt prima op de Streak, maar bij sommige applicaties zie je dat Android gemaakt is met een kleiner scherm in het achterhoofd. Dat is niet storend, maar met een groter scherm zou dat het wel kunnen worden.

Wie van plan is een Streak aan te schaffen kan vanaf morgen in winkels in het hele land terecht. Dell heeft geen exclusief contract met een aanbieder. De adviesprijs van de Dell Streak is 599 euro.Praat mee over dit artikel