Palm Treo 750v; de eerste Windows Mobile smartphone met het juiste gevoel


Windows Mobile op een Palm toestel; wie had dat ooit gedacht? Toch is het waarheid geworden in de afgelopen maanden en is de samenwerking rijp voor een introductie in Europa. NieuweMobiel.NL mocht de nieuwe Treo 750v een avond aan de tand voelen.

Windows Mobile op een Palm toestel; wie had dat ooit gedacht? Toch is het waarheid geworden in de afgelopen maanden en is de samenwerking rijp voor een introductie in Europa. NieuweMobiel.NL mocht de nieuwe Treo 750v een avond aan de tand voelen tijdens de officiële introductie van het nieuwe product op de Nederlandse markt.

De Treo 750v is de eerste nieuwe Palm Treo sinds meer dan een jaar. Het toestel toont waar het vernieuwde Palm naar toe wil de komende maanden; Introduceer toestellen met snelle toegang, gebruiksgemak en eenvoud! Als ondergrond daarvoor heeft men gekozen voor een samenwerking met Microsoft, die sinds jaar en dag het platform aanbiedt genaamd Windows Mobile. De huidige versie 5.0 is op de Treo 750v toegepast.

Nu is natuurlijk de vraag; Wat zijn nu die diverse opties die Palm aanbiedt en op welke manier heeft men deze eenvoudig toegepast in het toestel? Niet meer dan logisch dat men deze vraag stelt en ook niet meer dan logisch dat Palm hierop een snel en eenvoudig antwoord geeft.

De Palm Treo 750v is opgebouwd vanuit de diverse modellen die al in de VS leverbaar waren (Treo 700w en 700p). De ondergrond voor de hardware zijn deze modellen en de Treo 650 die wij in Europa goed kennen. Daaraan is het Windows Mobile 5.0 besturingssysteem toegevoegd dat iedere gebruiker mogelijkheden biedt als snelle en eenvoudige verbindingen via ActiveSync, Office Mobile - het bewerken van Words & Excel bestanden en het bekijken van Powerpoint bestanden (bewerken van dergelijke bestanden zal in volgende versie van WM ook mogelijk zijn) - en een eenvoudige push mail oplossing.

Maar daar blijft het voor Palm niet bij. Menig persoon die bekend is met Windows Mobile zal ervaren dat het platform out-of-the-box totaal niet voldoet en nogal wat aanpassingen vergt voordat het werkzaam is. Tevens speelt stabiliteit nog steeds een rol tijdens het gebruik van een Windows Mobile toestel van welke fabrikant dan ook. Voorbeelden hiervan zijn providermodellen als de T-mobile MDA Vario, maar ook de HTC en Samsung WM toestellen.

Uniek aan de Treo smartphone is een scala aan softwareverbeteringen, ontwikkeld door Palm die waarmaken waar het merk voor staat: snelle toegang, gebruiksgemak en eenvoud. Enkele voorbeelden hiervan:

 • Today scherm verbeteringen die ”naambellen” mogelijk maken via enkele aanslagen op het toetsenbord, een zoekopdracht direct vanuit het Today Screen op het Internet uitzetten en razendsnelle ‘one-touch dialing’ via persoonlijke foto’s. Maar denk ook eens aan de wijzigingen in de menustructuur van het Today scherm waardoor men vele malen eenvoudiger en met minder stappen elementaire functies kan openen als een gesprekkenlijst, het 12-numerige toetsenpad of wireless manager.
 • De mogelijkheid om direct een telefoontje te maken vanuit het Today scherm en direct inzicht te hebben in voicemails met on-screen, videorecorder-achtige iconen, zoals rewind, delete en fast-forward voor eenvoudige navigatie.
 • De mogelijkheid om een telefoongesprek te weigeren en snel een tekstbericht te schrijven zoals “in vergadering” of “Ik kan niet praten”.
 • Een toegewijde tekstbericht-applicatie voor SMS/MMS die georganiseerd is in een “gespreksthread” zodat gebruikers eerdere gesprekken kunnen nagaan en emoticons kunnen gebruiken om er een persoonlijke touch aan te geven.
 • Een directe toegang tot Google via Pocket IE, waarbij de gebruiker de zoekopdracht op het Today scherm invult en binnen één klik de gewenste zoekresultaten te zien krijgt in Pocket IE.
 • Het openen van de recente gesprekkenlijst achter de groene opneemtoets en de mogelijkheid om van recente contactpersonen de volledige contactinformatie op te vragen.
 • Nieuwe beltonen en notificatietonen die passen bij het model en een hoger kwaliteitsniveau uitdragen.
 • Diverse wijzigingen in de gebruikte iconen in de taakbalk. De wijzigingen daarin hebben de eenvoud en gebruikersgemak verhoogd.
 • Houdt men de OK toets ingedrukt dan zal men direct naar de taakmanager gaan. Daar kan men bepaalde openstaande programma's beheren.Erg handig!
 • Toets voor de toetsenbordverlichting opent direct de verlichtingsinstellingen van het toestel.
 • Al deze mogelijkheden en opties zijn door ons ervaren tijdens de introductie van het product. Palm heeft echt een toestel neergezet dat voldoet aan de verwachtingen en is de eerste echte Windows Mobile smartphone is die out-of-the-box voldoet. Dit is een compliment naar Palm en een aandachtspunt voor Windows Mobile.

  Het mobiele platform ontwikkelt door Microsoft geeft zelf ook aan dat men de bewegingen van Palm goed in de gaten moet houden. "We zijn een ontwikkelaar van een platform en tot op heden totaal niet consument gericht. We vinden het fijn dat menig consument onze producten koopt en gebruikt, maar daar ligt niet onze focus" meldt Harco Enting van Microsoft. Gelukkkig kon men ons verzekerd worden dat de toekomst van Windows Mobile deze uitermate gewenste stappen aanboord zal hebben. Totdat moment zullen fabrikanten van de toestellen dit zelf moeten doen. Palm is daarvan momenteel het enige fatsoenlijke voorbeeld die de manco's op pakt en de standaard consumenten tegemoet komt.

  Is het besturingssysteem van Palm zelf dan toch echt afgeschreven met deze stap richting WM? Volgens Andy Clipsham, product manager bij Palm, totaal niet; "Palm zal haar Palm gebruikers niet uit het oog verliezen, maar na een zware periode is dit onze eerste aanzet op de Europese markt waarin Palm de afgelopen tijd weining te vertellen had. We moeten ergens beginnen en Europa is ons zeer dierbaar". Wat niet wil zeggen dat dit het volledige begin is. John Hartnett, SVP Global Markets en Customer Relations bij Palm, kon ons melden dat er binnen enkele weken/maanden een tweede model zal volgen vanuit Palm. Wat deze introductie precies inhield kon hij ons niet melden.

  Blijven er dan geen minpunten over binnen dit product? Natuurlijk zullen er altijd punten zijn die de aandacht verdienen. De afwezigheid van Wifi is voor de Europese markt niet helemaal te begrijpen en al helemaal niet ten opzichte van andere modellen binnen de markt als de Nokia E61 of de Samsung i600. Maar de vraag is; Heeft men echt Wifi nodig in een dergelijk messaging toestel? Het antwoord daarop is eigenlijk nee. UMTS is aanboord - helaas ontbreekt videobellen - en providers gaan nu inzien dat met concurerrende tarieven 3G een succes kan worden. Een voorbeeld daarvan is Vodafone die begin Oktober een wijziging in zijn internettarieven zal aankondigen. Deze wijzigingen zullen gelijk vallen met de introductie van de Treo 750v.

  Daarnaast zou men wat kunnen zeggen van de magere 1.3 Mpixel camera, gebruikte interfacepoort en de afwezigheid van een Mini-USB poort of de afwezigheid van een scroll toets. Vooral dit laatste heeft men op de Treo totaal niet nodig. Men heeft een stylus aanboord. Deze hebben wij tijdens het testen alleen uit het toestel gehaald om de schoonheid ervan te aanschouwen. Daarna is deze niet meer gebruikt. Palm heeft eenvoud en gebruikersgemak via de centrale 5-richtings bedieningstoets toegepast en dat heeft ervoor gezorgd dat menig gebruiker het touchscreen amper zal gebruiken. Een Pocket PC editie die gebruikt wordt als een Windows Mobile smartphone, een betere implementatie van beide werelden is er niet.

  Het toestel zal geleverd gaan worden met mager accessoirepakket. Dit bestaat uit de volgende onderdelen:

  - Toestel
  - Batterij
  - 1x stylus
  - Datakabel
  - ActiveSync CD + add-on software
  - Oplader
  - Stereo headset
  - Screenprotector
  - Handleiding in de Nederlandse taal

  Helaas zal een geheugenkaart en cradle ontbreken. Deze zullen eventueel in de losse verkoop verkrijgbaar zijn.

  Concluderend kan gezegd worden dat het toestel iets biedt, een Palm Treo ervaring, die Windows Mobile nodig had. Het toestel dat nu exclusief de eerste drie maanden samen met Vodafone de markt zal betreden toont aan dat Windows Mobile een optie voor de toekomst is, maar dat er over het geheel gezien nog veel gedaan moet worden om de consument te bereiken. Van alle Windows Mobile modellen is de Treo momenteel absoluut de meest toegankelijke. Neem daarbij het pakket dat Vodafone zal aanbieden en men heeft een succesvol model dat zonder deze twee sterke partners geen slagingskans zou hebben. Palm is daarvoor momenteel te klein en heeft de middelen niet om op basis van het verleden een nieuw succesmodel te brengen.

  Al deze punten zullen de consument moeten bereiken binnen de groeiende markt van messaging modellen. Overal duiken toestellen met ingebouwd toetsenbord op en daarin zal de gebruiker een keuze moeten maken. NieuweMobiel.NL zal daarin een leidraad proberen te zijn de komende periode. Reviews van alle nieuwe Windows Mobile toestellen en een vergelijkingsreview tussen de diverse modellen staan op de planning.

  Voor meer informatie, foto's en video's van de nieuwe Treo 750v bekijk de toestelpagina en geef je op voor de toestelnotificatie mailing. We melden jou gratis wanneer een toestel leverbaar is en waar je het toestel kan aanschaffen. Je hoeft alleen je mailadres achter te laten en wij mailen je wanneer het toestel de markt bereikt heeft.  Praat mee over dit artikel